Tapsot a magyar milliárdosoknak – eddig is szépen gazdagodtak, ezután is szépen fognak

2021.08.24. 17:29

Átmeneti megtorpanás után elképesztő ütemben gazdagszik tovább a magyar elit – írja a Napi.hu. Ezt arra alapozzák, hogy a privátbanki ügyfelek vagyona két számjegyű mértékben nőhet az idén, de kiemelik, hogy igazán gyorsan a top száz leggazdagabb magyar fog gyarapodni. 

A koronavírus-járvány okozta válságot a leggazdagabbak nemhogy nem fogják megérezni, de rengeteg pénzzel gazdagodnak majd, legalábbis a Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég becslése szerint a privátbanki ügyfélkör teljes vagyona az idén már elérheti a 7300 milliárd forintot, ami

csaknem 15 százalékos növekedés 2020-hoz képest. 

Ez az elképzelhetetlenül hatalmas összeg körülbelül 44,5 ezer privátbanki számla között oszlik majd meg, ami azt jelenti, hogy egy átlagos számlán 164 millió forint körüli értékpapír és számlapénz lehet. A következő év is busás jövedelmet tartogat a gazdagoknak. Szakértői becslések szerint ugyanis a privátbanki ügyfélkör jövőre már nyolcezer milliárd forinttal fog rendelkezni a pénzügyi szolgáltatóknál, ami azt jelenti, hogy 9,5 százalékkal nőhet a vagyonuk, az átlagos megtakarítás számlánként pedig 180 millió forint körül lesz.

És ez még semmi ahhoz képest, ami az elitek krémjét illeti, ugyanis a száz leggazdagabb magyar összesített vagyona 2021 végére elérheti az 5300 milliárd forintot, ami 16 százalékkal több, mint 2020-ban volt. Vagyis

a legvagyonosabb magyarok az év végén átlagosan 53 milliárd forinttal rendelkeznek majd.

Az előrejelzés szerint 2022-ben további 15 százalékkal nőhet a száz leggazdagabb magyar vagyona. Ez alapján tehát összesen 6100 milliárd forintja lesz a legelitebb rétegnek, ez 61 milliárd forintos átlagot jelent.