Drágább lesz a kenyér is
Az étkezési gabona és a nyersanyagárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése miatt drágulhat a kenyér és péktermék a közeljövőben – mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József, aki megjegyezte:
a búza tavaly ilyenkor nagyjából 30 százalékkal olcsóbb volt.
Egyébként ez még semmi – teszi hozzá –, mert van olyan minőségi búza, ami ennél még drágább. Emellett nőttek az energiaárak, a logisztikai költségek, és ugyanez a helyzet a munkabérekkel is.
Tisztázta, hogy azt nem a sütőipar határozza meg, hogy a fogyasztói ár milyen magas lesz, hanem a multinacionális láncok, és az is fontos tényező, hogy minden szereplőnek más költségei vannak, ez az átadási árat befolyásolja. Septe József úgy látja, az áremelésnek most
nagyon komoly mértéket kell képviselnie, mert nagyjából minden befolyásoló tényező is drágul.