Nem sok egyetemista dolgozik Magyarországon

2021.09.07. 10:36

Nagyon alacsony a magyar tanulók foglalkoztatottsága uniós szinten, az Eurostat felmérése szerint. Az uniós statisztikai hivatal adatai azt mutatják: tavaly az Európai Unióban a 15 és 24 év közötti korcsoport tanulóinak 18,4 százaléka dolgozott és tanult egyidejűleg, míg Magyarország 3,3 százalékos aránya a negyedik legalacsonyabb érték volt a tagállamok között. 

A legtöbb diák Hollandiában dolgozott (57,8 százalék), Dániában minden második, Németországban és Ausztriában minden harmadik tanuló vállalt munkát iskola mellett.

Kapcsolódó

Augusztus: emelkedett a foglalkoztatottak száma

E hónapban 255 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében.

Magyarországon, a statisztikai hivatal legutóbbi adatai szerint, május–július hónapban 267 ezren dolgoztak ebből a korosztályból, döntően olyanok, akik már kikerültek az iskolapadból.

A 600 ezer középiskolában vagy felsőoktatásban tanulóból csak pár tízezer végez valamilyen munkát tanulmányai mellett.

Továbbra is nagy a munkaerőpiaci tartalék a 15 és 24 év közötti korcsoport tanulói között, ők iskola mellett részmunkaidőben, a duális képzés keretein belül, illetve egyéb atipikus foglalkoztatási formában is dolgozhatnak – mondta a Világgazdaságnak Szalai Piroska. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Smart Family Centrum vezetője, munkaerőpiaci szakértő hangsúlyozta: a humán erőforrásban innovációra lenne szükség ahhoz, hogy például a felsőoktatásban tanuló diákokat foglalkoztatni tudják. Szerinte egy diák az egyetem mellett nem tud négyórás műszakot vállalni, mivel az órarendje nem engedi meg.