Titokban maradhatnak a Mátrai Erőmű megvételéről szóló adatok

2021.09.07. 07:43

Nemzetbiztonsági érdekeket sértene, ha közzétennék a Mátrai Erőmű megvásárlásáról szóló tranzakció minden egyes részletét, így döntött a bíróság másodfokon. A Fővárosi Ítélőtábla – az elsőfokú döntéssel szemben – másodfokon elutasította az MSZP társelnökének a keresetét abban a perben, amit a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok kitakarásmentes változataiért indított az állami tulajdonban lévő MVM ellen. Ezt Tóth Bertalan mondta a Népszavának.

A bíróság szerint „a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló” törvény egyik pontja a többi között a közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható.

Úgyszintén megtagadható az adat közzététele, ha az a cég versenytársait indokolatlan előnyhöz juttatja.

A másodfokú bíróság szerint az MVM „igazolta”, illetve „részletesen bemutatta”, hogy az egyes részeket a hivatkozott törvényi előírás alapján takarta ki. A másodfokú bíróság emellett, zártan, meg is kapta a kitakarásmentes iratokat, és ebből hasonló következtetésre jutott. Az MVM arra is hivatkozott: a döntések illeszkednek a stratégiájukba.

Kapcsolódó

Elindult a Mátrai Erőmű átalakítása

A kilenc évig tartó folyamat a jelenlegi munkahelyeket nem veszélyeztetheti a kormány szerint.

Az MSZP társelnöke a Kúriához fordul.

Az állami tulajdonú MVM 2019 decemberében vásárolta meg az addig Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító Mátrai Erőmű többségi részvényeit.