2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Jövő nyárig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

D NOE20210503024 (1)
2021.09.13. 11:14
A nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek kérelmezhetik a hitelmoratórium jövő nyárig történő meghosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

Idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot – jelentette be Facebook-videóban Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta:

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket várók, illetve nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak és
  • azok a magánszemélyek kérelmezhetik a hosszabbítást, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, 
  • a vállalkozások közül pedig azok, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett tavalyhoz képest.

Akik a fenti kategóriába tartoznak, és továbbra sem szeretnék fizetni a hitelüket, azoknak erről nyilatkozniuk kell a bankjuknál. Annak érdekében, hogy mindenkinek legyen rá ideje, a kormány úgy döntött, hogy idén október 31-ig mindenki részére meghosszabbítja a hitelmoratóriumot – változatlan formában.

Varga Mihály hozzátette: a nemzeti konzultációs íven a válaszadók 91 százaléka támogatta a moratórium meghosszabbítását a rászorulók részére. Más kérdés, hogy valóban azokra hallgatva érdemes-e erről dönteni, akik maguk is adósok.

Múlt kedden a Világgazdaság írt arról, hogy a kormány már eldöntötte, meghosszabbítja a moratóriumot, ezt az Indexnek is megerősítették kormányzati körökből. Annak ellenére döntött így a kabinet, hogy a jegybank már június elején is a törlesztési stop kivezetését szorgalmazta, ami szerinte felesleges terhet ró az adósokra.

Az MNB számításai szerint ha 2022. júniusig meghosszabbítják a moratóriumot, a lejárat időpontja az eredeti hónaphoz képest több mint 3 és fél évvel tolódna ki a hitelek 50 százaléka esetében.

A lakáshitelesek felénél több mint 10 százalékkal, a személyi hitelesek több mint felénél pedig 40 százalékkal növekedne a visszafizetendő összeg.

Múlt év végéig mintegy 600 milliárdnyi halasztott hitel halmozódott fel, s ez bővült idén júniusig 300-400 milliárd forinttal, vagyis mostanra az 1000 milliárdot is átléptük már. A vállalatok nagyjából 1500-1600 milliárdnál tarthatnak.

A bankok hosszú ideje lobbiztak a moratórium kivezetéséért, mert szerintük rontja a fizetőképes adósok törlesztési morálját, céltartalékolásra késztette a bankokat, és így osztalékot sem tudnak fizetni.

Az Index megbízásából a nyáron készített felmérés szerint a hitelesek nagy része (92 százaléka) szerint a hitelmoratórium megszűnésével valószínűleg újra törleszteni tudja majd a hiteleit. Tehát alig minden tizedik adósnak jelent majd gondot a fizetés, mert legalább részben vagy egyáltalán nem fogja tudni törleszteni a részleteket. Arról, hogy megérte-e igénybe venni a halasztási lehetőséget, megoszlanak a vélemények: az adósok harmada gondolja, hogy megérte kihasználni a lehetőséget, negyede pedig azt, hogy nem.

(Borítókép:  Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 3-án.  Fotó: Bruzák Noémi / MTI)