Morgan Stanley szakértő: szintet léphet Magyarország

2021.09.14. 19:44 Módosítva: 2021.09.14. 19:44

Kelet-Európa felemelkedése egy elfeledett sikertörténet, Ruchir Sharma szerint. A Morgan Stanley Investment Management vezető globális stratégája úgy látja: a térség gazdasági folyamataiban óriási fejlődés látszik. Hozzáfűzte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 39 országot tart fejlettnek. A második világháború vége óta pedig csupán 18 nemzetnek sikerült fejlettségi kategóriát váltani, bekerülve a fejlettek klubjába. Ráadásul ez általában regionálisan kapcsolódó, egymáshoz közeli országoknak, azaz térségeknek sikerült. Sharma szerint először Dél-Európának sikerült a bravúr, beleértve Görögországot és Portugáliát, majd Kelet-Ázsiának, benne Dél-Koreával és Tajvannal, írta a mandiner.

Kapcsolódó

Visszatért a járvány előtti szintre a gazdaság, a vártnál is nagyobb lett a GDP-növekedés

Az első félévében 7,6 százalékkal nőtt a GDP tavalyi hoz képest.

Az utolsó nagyobb gazdaság, ami a világgazdaság 25 legnagyobb országa közé tartozik mérete alapján, Dél-Korea volt, amely 1997-re érte el a fejlett státuszt. A globális befektetési cég vezetője szerint a következő szintlépést megvalósító ország Kelet-Európából érkezik majd. Bár az IMF „fejlettségi” definíciója magában foglalja az intézmények minőségét és egyéb szubjektív, nem csak gazdasági tényezőket, a fejlett országok nemzeteinek egy főre jutó jövedelme 17 ezer dollár felett van. A küszöbhöz közeli kevesek közül az egyetlen nagy állam Lengyelország, ahol az egy főre jutó jövedelem meghaladja a 15 ezer dollárt.

A közgazdász hangsúlyozza: Magyarország a lengyeleknél is egy lépéssel előrébb van, csaknem 16 ezer dollárral.

A Morgan Stanley elemzője szerint az egyetlen bizonyított, hosszú távon a növekedést erősítő tényező az ipar, a gyártási kapacitás. Márpedig ebben az egyetlen kulcstényezőben ma Kelet-Európa teljes mértékben követi Kelet-Ázsiát.

A szakértő szerint a kelet-európai ipar önfenntartó gyártási motorrá válhat a régiónkban.

Sharma utalt arra, hogy az 1945 után a fejlettek csoportjába bekerülő 18 gazdaság közül 4 van, amely kicsi, turizmusra vagy pénzügyi szektorra építő központ, mint Makaó. A többi sikeresen felzárkózó ország viszont igazi gyártógazdaság volt, ahol a feldolgozóipar a GDP nagyjából 15-25 százalékát, és az export mintegy 60 százalékát teszi ki.  • Hírek
  • Hírek