Vizsgálták, melyik a legjobb vakcina Magyarországon

2021.10.11. 12:04 Módosítva: 2021.10.11. 12:22

A Moderna- és a Pfizer-vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – derült ki a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményéből. 

Így az elölt vírust tartalmazó Sinopharm esetében mindenképpen a harmadik dózis felvételét tartja indokoltnak a cégcsoport a kutatások alapján.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója ugyanakkor rámutatott a Portfoliónak a vállalat Covid-ellenanyag-mérései alapján, hogy ezek a mindennapi mérések tapasztalatai, nem tudományos eredmények.

Mint részletezte, a cég már több mint nyolcszáz ellenanyagmérésnél tart, júliusban, a harmadik hullám után kezdték el, a vizsgálatok jelenleg is zajlanak. Hozzátette: a mérésig a Covid-fertőzés vagy a második oltás után négy hónapnak kell eltelnie.

A kutatási eredményeket összegezve azt mondta, nyáron kezdődött vizsgálatuk eredménye alapján az mRNS-alapú vakcinák magas ellenanyagszintet produkálnak, míg az adenovírusos oltások alacsonyabbat, ám ezek az oltások is erős védelmet nyújtanak.

Vakcináktól függetlenül nagyjából három hónap alatt harmadára esik az antitestek száma, így idővel valószínűleg mindenkinél ismétlőoltásra lesz szükség – így Sinkó Ottó.