Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?

IMGL9930
2021.10.12. 11:51
Amennyiben hitelből szeretnénk megvásárolni egy lakást, akkor mindenképpen szükségünk lesz hozzá önerőre. Ez az az összeg, amit a hitelen felül, saját forrásból kell előteremtenünk. De mekkora legyen az önerő? És pontosan mit fogadhatnak el a bankok saját forrásként? Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót.

Alapesetben a lakás vételárának 20 százalékát kell kifizetnünk saját forrásból, amennyiben lakáshitelt vennénk fel. Ez lehet készpénz, bankszámlán elhelyezett pénzösszeg vagy akár egy lakástakarék-pénztári megtakarítás. Fizethetjük készpénzben, vagy akár utalhatjuk is.

Vigyázat! Ha csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) is igénylünk a vásárláshoz, akkor a vételár maximum 10 százalékát szabad készpénzben fizetni! Tehát itt érdemes már magát az önerőt is inkább utalni.

Mitől függ, hogy mekkora önerő kell pontosan?

A minimálisan szükséges önerő megállapítása nem mindig annyira egyszerű, mint elsőre látszik. A bankok ugyanis több szempontot is figyelembe vesznek az ingatlan forgalmi értékének, illetve hitelbiztosítéki értékének megállapításakor, ezért valamikor a vártnál magasabb önrész megfizetésére lehet szükség.

Hitelbiztosítéki érték: a hitelbiztosítéki érték az értékbecslő által megállapított és a bankok részéről jóváhagyott azon minimális összeg, amiért az ingatlan gyorsan értékesíthető akkor, ha az adós huzamosabb ideig nem fizeti hiteltörlesztőit. Ez az a maximális összeg, amit fel tudunk jelzáloghitel formájában venni az adott ingatlan fedezete mellett.

Az ingatlan állapotán felül a következő szempontok befolyásolhatják a hitelbiztosítéki értéket:

  • az adott település lakosságszáma;
  • a lakosságszám változása az utóbbi időszakban (előnyös, ha növekedett);
  • a település környékén található munkalehetőségek;
  • az ingatlan környezetére vonatkozó pozitív hatások (bolt, óvoda, iskola van-e a közelben);
  • az ingatlan környezetére vonatkozó negatív hatások (vasút, hangos főút, temető stb.).

Az első két pontra a bankok jellemzően kidolgoztak egy úgynevezett településlistát. Ez egy országos lista, amelyben meghatározták, hogy melyik településen milyen arányban hitelezhetők az ingatlanok, és mekkora önerőt kell megfizetni ezek esetében. Természetesen ennél szigorúbb szabályozás is lehetséges a fent felsorolt további szempontok szerint.

Mi történik, ha nem rendelkezünk a megfelelő önerővel?

Bár az önerő megfizetésére egyre szigorúbb szabályok születnek, mégis van lehetőség akár önerő nélkül is ingatlant vásárolni – helyettesítő ingatlannal vagy pótfedezettel:

  1. Lehetőség nyílik magasabb hitelösszeg felvételére, amennyiben az ingatlan értéke is magasabb. Vásárlás esetén megoldást jelenthet az is, ha egy másik, nagyobb értékű ingatlant ajánlunk fel a banknak fedezetként.
  2. Amennyiben van másik ingatlan, de annak kisebb az értéke annál, mint amit most szeretnénk megvenni, akkor kiegészítő fedezetként is bevonható. Ebben az esetben mindkét ingatlanra bejegyzi a bank a jelzálogjogot, tehát együttesen nyújtanak fedezetet a hitelünk mellé. Ez azt jelenti, hogy a két – vagy akár több – ingatlan összértékének 80 százaléka lehet majd a hitel maximális összege. Például egy 30 és egy 20 millió forintos ingatlan esetében az összérték (50 millió forint) 80 százalékát (40 millió forint) kaphatjuk meg legfeljebb.

Néhány bank a fenti esetekben is kér egy minimális, 5-10 százalékos önerőt, de a legtöbb pénzintézetben ez a szabály még nem került bevezetésre.

Vigyázzunk! Nem mindegy, hogy a fedezetként bevont ingatlan kinek a tulajdonában van! A legtöbb bank csak akkor fogadja el ugyanis, ha saját, vagy közeli hozzátartozónk tulajdonát képezi. Amennyiben egy távoli rokon vagy barát a tulajdonos, akkor csak néhány bankban kaphatunk hitelt.

A támogatás is lehet önerő

Ha családalapítás előtt állunk, vagy már vannak meglévő gyermekeink, akkor jogosultak lehetünk állami támogatásra vagy támogatott hitelre.

A felvett babaváró hitel összegének egy jó része is beszámítható önerőnek, vagy akár meglévő gyermekek esetén a vissza nem térítendő csok összege is kipótolhatja a hiányzó részt – erről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashat.

Ne kerüljön adósságspirálba!

Az eladósodottság elkerülése miatt egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak az önerő megfizetésére. A jogszabály jelenleg nem teszi lehetővé, hogy személyi kölcsönből fizessük meg a hitelen felüli vételárrészt, ezért ezt egyik bank sem támogatja. Valamint a gyakorlatban a legtöbb bank a szabad felhasználású jelzáloghitelből fizetett önerőt is elutasítja.

Az alábbi kalkulátor segít, hogy megtudja, a kiválasztott ingatlan megvásárlásához mekkora önerőre lesz szüksége:

Kelemen Anita a Bankmonitor szerkesztője.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Bankmonitor közreműködésével jött létre.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)