Áruhiányhoz vezethet a sofőrhiány Magyarországon is

2021.10.26. 16:20

Hamarosan az Egyesült Királyságra napjainkban jellemző termékhiány alakulhat ki Magyarországon is a sofőrök számának csökkenése miatt, nyilatkozta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője, Árvay Tivadar a Karc FM-nek. 

Az Index korábban beszámolt róla, hogy olyan alapvető élelmiszerekhez nem lehet hozzájutni az Egyesült Királyságban, mint amilyen a csirke-, a pulyka- és a sertéshús, de a sört is nélkülöznie kell az embereknek, mert legalább százezer sofőr hiányzik a logisztikai szektorból, amit ráadásul sztrájkok is akadályoznak.

A magyar szakértő elmondta, hogy

hiába a viszonylag magas, akár hét-nyolcszázezer forintos fizetés, kevesen vállalják az állandó távollétet a családtól, a vándoréletet, a megfelelő pihenőhelyek hiánya okozta kellemetlenségeket, a drága jogosítványt.

Pillanatnyilag elég járművezető dolgozik, azonban a fiatalok számára a legkevésbé sem vonzó ez a munka és a vele járó életforma.

Árvay Tivadar hangsúlyozta, hogy a 130 ezer foglalkoztatott kétharmada néhány éven belül nyugdíjba megy vagy elhagyja a pályát, ezért könnyen elképzelhető, hogy problémássá válik az áruellátás. A szóvivő kiemelte, hogy a vállalkozások többsége 

már most is önköltség közeliáron végzi a szolgáltatást, és képtelen kifizetni a magasabb béreket.

Mindezt tovább nehezíti, hogy emelkedtek a költségek, például a javítás díja és a járműalkatrészek árai, de a megrendelők nem hajlandók többet fizetni a fuvarozásért, ráadásul kiugróan magasak itthon a kötelező felelősségbiztosítás díjai is.