Az Állami Számvevőszék szerint az uniós pénzek késése miatt jelentős a kockázat

2021.11.04. 07:45

Tartható a GDP-arányosan 7,5 százalékos idei államháztartási hiánycél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, annak ellenére, hogy azt 4 ezer milliárd forintra kellett felemelni. Az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi hiánya az előzetes adatok szerint csaknem 1900 milliárd forint volt, ez az ez évre tervezett deficit mintegy 47 százaléka. Az ÁSZ úgy látja: a központi költségvetés adósságának növekedése augusztusban megállt. A büdzsé bevételei az idei év első nyolc hónapjában kedvező arányban teljesültek, írta a novekedes.hu.

A számvevők jelezték: az első nyolc hónap adatai alapján megállapítható, hogy az uniós programok bevételei és kiadásai is elmaradnak az éves előirányzatban foglaltaktól. Az uniós programok bevételeiből augusztus végéig 654 milliárd forint realizálódott, ami a tervezettnek mintegy 32 százaléka. Az uniós programokban 1266 milliárd forintot fizettek ki, ami a tervezettnek mintegy fele.

Az ÁSZ szerint az uniós pénzek késése miatt jelentős a kockázat.

Az erre az évre tervezett összeg csupán egyharmada érkezett be augusztus végéig, miközben 2500 milliárd forint előleg kifizetését tervezték.