Gyors pénzügyi egyensúlyi fordulatot sürget a jegybank elnöke

2021.11.15. 18:28

Nem csupán a gazdaság bővülésére van szükség, hanem fenntartható növekedést kell elérni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint. Matolcsy György úgy véli: ezért a felzárkózási pályát újra kell tervezni.

A jegybankelnök azt írta a Magyarnemzet.hu portálon megjelent írásában, hogy most elsősorban a pénzügyi egyensúlyra kell fókuszálni. Hozzáfűzte: az egyidejű, a korábbiakhoz, valamint a régióhoz képest magas költségvetési és folyó fizetési hiány együtt azt jelenti, hogy Magyarország újból beleesik az ikerdeficit csapdájába, amelyből a 2010 utáni sikeres költségvetési fordulattal sikerült kitörnie.

Az MNB elnöke úgy látja: a költségvetési hiány a GDP nyolc százaléka körül, az államadósság-ráta a GDP nyolcvan százaléka körül alakulhat, a cserearányok romlanak, a korábbi évek kedvező folyófizetésimérleg-helyzete megfordul.

Matolcsy arra is kitért, hogy mindezt tetézi a magasabb infláció, amelynek emelkedése mögött döntően világgazdasági folyamatok állnak, de kétségtelenül hat rá az itthoni magas költségvetési hiány, továbbá a termelékenységi és a versenyképességi javulásnál nagyobb jövedelemkiáramlás.

A jegybankelnök megerősítette: gyors egyensúlyi fordulatra van szükség; ehhez meg lehet tartani az összes eddigi életszínvonalat javító lépést, de el kell engedni vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét.

Szerinte ez elég a gyors költségvetési fordulathoz, az államadósság-ráta gyorsabb csökkentéséhez, valamint fékezheti a folyó fizetési mérleg romlását és az inflációs várakozások felépülését.