Kínai cégeket korlátoz az Egyesült Államok

2021.11.25. 15:17
Az Egyesült Államok kormánya több mint tíz újabb kínai céget helyezett a nemzetközi kereskedelmet korlátozó listára nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályokra hivatkozva. A cégek kvantumszámítógépeket fejlesztenek katonai felhasználásra a kínai hadseregnek.

Nyolc kvantumszámítógép-technológiával foglalkozó kínai cég került fel az Entity list nevű listára, amely a különleges ellenőrzési feltételeknek való megfeleléstől teszi függővé külföldi szereplők gazdasági tevékenyégét az Egyesült Államokban – derült ki a BBC cikkéből. A lista 1997 óta létezik, már a Trump adminisztráció alatt rohamosan bővült a szervezetek köre, amiket nemzetbiztonsági vizsgálatoknak és kereskedelmi korlátozásoknak vetettek alá.

Ez a szankció az USA és Kína között Tajvan jelenlegi helyzetéről kialakult vitának egy újabb villongásaként is értelmezhető. A két államfő, Joe Biden amerikai és a Hszi Csin-Ping kínai elnök az előző héten tartottak virtuális csúcstalálkozót, ahol a tajvani katonai agresszió kérdése is előkerült.

Összesen 27 új entitás került fel a listára, melyek között a kínai cégek mellett pakisztáni atomprogramban résztvevő személyek és szervezetek, egy hadászattal foglalkozó orosz intézet, japán és szingapúri cégek is szerepelnek.

Ezeknek a szervezeteknek a felkerülése a listára segít megakadályozni, hogy amerikai technológia támogassa a kínai és orosz katonai fejlesztéseket és az atomsorompó-ellenes aggodalomra okot adó tevékenységeket, mint például Pakisztán nem felügyelt nukleáris tevékenységét vagy ballisztikus rakétaprogramját

– nyilatkozta Gina Raimondo kereskedelmi miniszter.

A listán nem csak katonai tevékenységet folytató cégek szerepelnek, 2019-ben a kínai techóriás, a Huawei is felkerült szintén nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.