Kétszámjegyű bérnövekedéssel kalkulálnak szakszervezetek s munkáltatók 2022-re

2021.12.17. 14:26

Kevés munkahelyen kezdődtek meg a jövő évi bérekkel kapcsolatos tárgyalások: a kormány a versenyszférában 12,7, a munkáltatói oldal tíz, a szakszervezetek pedig kétszámjegyű bérnövekedéssel kalkulálnak. A jegybank az idén és jövőre is öt százalék körüli inflációval számol. A legkisebb keresetek gyors emelése bértorlódást okozhat, az elégedetlenkedő munkavállalók miatt elkerülhetetlennek tűnik a keresetek érdemi növelése a magasabb bérkategóriákban.

Rolek Ferenc, az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a portfolionak az égető munkaerőhiányt ecsetelte, szerinte az öregedő társadalom miatt évente körülbelül egy átlagos városnyi, azaz mintegy 30 ezer ember esik ki a munkaerőpiacról, mert nyugdíjba vonulók sokkal többen vannak, mint a fiatal pályakezdők.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén a burjánzó infláció miatt bizonyára számos dolgozó reálkeresete nem nő, sőt akár csökkenhet is, ennek pedig gátat kell vetni.

Rolek Ferenc szerint nagy lesz a szórás ágazatonként és vállalatonként, a járvány sújtotta ágazatok, például a vendéglátás, most nem engedhetnek meg maguknak drasztikus bérnövekedést.

A munkáltatói szövetség szerint előfordulhat, hogy speciális, célzott támogatásra lehet szükségük bizonyos vállakozásoknak, mert nem képesek kigazdálkodni a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez szükséges összeget. Az alelnök utalt arra, hogy a jövő évi keresetnövelés alapja a magyar gazdaság 5,5 százalék feletti GDP-növekedési víziója, ha ez léket kap, süllyedhet egyes munkáltatók hajója alól: a bérköltség ugyanis fixen megjelenik, miközben a bevételek elmaradhatnak.