Jelentősen drágulni fognak a csomagolóanyagok

2021.12.19. 05:46

Már kevesebb műanyagzacskót használnak a vásárlók, de emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is, írta meg az InfoStart

Kína eddig nagy hulladékpapír-importőr volt, de az ottani jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál, és részben ez vezetett ahhoz, hogy papírhiány alakult ki – mondta el a lapnak a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Nagy Miklós közölte: a kialakult hiányt fokozta a műanyagcsomagolók terén Európában bevezetett nagyon szigorú, szerinte nem teljesen átgondolt szabályozás.

Kifejtette: a nagy csomagolószer-gyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, inkább a második félévben. Ezek majd várhatóan jövőre fognak jelentkezni az árakban.

Az áremelkedés mértéke attól függ, hogy milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül, ez a termékhez viszonyítva 5-30 százalék is lehet.

Nagy Miklós hozzátette, hogy már Magyarországon is látható, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk. A jogszabályi változás, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat.

A főtitkár hozzátette, hogy a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt viszont folyamatosan nő a kereslet.