Nagyon rosszak a narancsok kilátásai, ötvenszázalékos drágulás jöhet

2022.01.17. 19:45

Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet idén a narancstermés. 

Az amerikai mezőgazdasági tárca várakozásai szerint az Egyesült Államok déli csücskében a folyó termésévben mindössze 44,5 millió darab, egyenként 90 font, azaz 40,8 kilogramm súlyú láda narancsot takarítanak be. A minisztérium becslései szerint minden ládányi narancsból átlagosan nagyjából 5,4 liter fagyasztott narancslé-koncentrátum készíthető.

A chicagói határidős tőzsdén (ICE Futures) a fagyasztott narancslé-koncentrátum jegyzése márciusi szállításra már múlt hét csütörtökön 5,1 százalékkal emelkedett, ami rekordmérték a járvány kezdete óta.

Hétfőn a jegyzés fontonként (1 font = 0,4536 kilogramm) 1,5 dollár körül forgott, ami két év alatt körülbelül 50 százalékos drágulást jelent.

A terméskiesés oka a citruszöldítés nevű, egyelőre gyógyíthatatlan bakteriális betegség, amely 2005 óta sújtja a floridai ültetvényeket. A déli államban az ültetvények területe a felére csökkent 2001 óta, részben a betegség hatására, illetve amiatt, mert számos helyen kivágták a narancsligeteket, hogy helyükre házak épülhessenek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla