Európai Bizottság: Magyarország rendeletet sértett, hogy nem hagyta az Aegon-csoport magyar leányainak felvásárlását

2022.02.21. 17:27
Az ok: a magyar kormány megvétózta, hogy a Vienna Insurance Group megszerezze a Aegon-csoport magyar leányvállalatait. Közben a magyar állam visszavásárolta a bécsi székhelyű cégtől az Aegon Biztosító és a Union Biztosító jelentős tulajdonhányadát.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország megsértette az uniós összefonódás-ellenőrzési rendeletet, amikor megtiltotta, hogy a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe felvásárolja az Aegon-csoport magyar leányvállalatait, írta az MTI. A tervezett ügylet egy nagyobb üzlet részét képezi, amelyre az Európai Bizottság már engedélyt adott: a bécsi székhelyű biztosítási csoport megszerezheti az Aegon magyar, lengyel, román és török életbiztosítási és nem életbiztosítási, nyugdíjalap-kezelési, vagyonkezelési és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó üzletágát.

Az uniós bizottság jóváhagyását megelőzően a budapesti kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett jogszabály alapján megtiltotta az Aegon-csoport magyar leányvállalatainak felvásárlását, azzal érvelve, hogy az akvizíció Magyarország jogos érdekeit veszélyezteti. Az uniós bizottság szerint kételyeket vet fel, hogy a tiltó döntés valóban Magyarország jogos érdekeinek védelmére irányul-e, a testület szerint a magyar hatóságoknak a hatálybalépést megelőzően tájékoztatást kellett volna adniuk az ominózus döntésről, ezt elmulasztották, így Magyarország megsértette az összefonódás-ellenőrzési rendeletet.

A brüsszeli döntés értelmében a vétó korlátozza a bécsi biztosítócsoport azon jogát, hogy határokon átnyúló ügyletben vehet részt, a magyar hatóságok pedig nem bizonyították, hogy az intézkedés indokolt, megfelelő és arányos lenne.

A testület szerint a tiltás összeegyeztethetetlen a letelepedés szabadságával kapcsolatos EU-s szabályokkal, így megszegi az uniós összefonódás-ellenőrzési rendeletet.

Az Európai Bizottság határozatában felszólította Magyarországot, hogy március 18-ig vonja vissza vétóját. Ha Magyarország ezt nem hajtja végre, akkor a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Unió Bírósága előtt.

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte: Magyarország 45 százalékos tulajdont szerez az Aegon Biztosítóban és a Union Biztosítóban, az erről szóló adásvételi szerződést hétfőn írta alá a Vienna Insurance Group képviselőivel, szerinte így gyarapodik a közvagyon, és stratégiai vagyonelemek kerülnek vissza állami tulajdonba.  • Hírek
  • Megtakarítás