Új együttműködést kötött az energiahivatal és az MNB

2022.02.23. 10:27
Új együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A két szervezet közös munkájának célja a földgáz- és villamosenergia-piac jogszerű működésének biztosítása, az érintett piacon megkötött, lebonyolított és elszámolt ügyletek hatékony hatósági felügyelete, valamint az információáramlás és az egységes jogalkalmazás biztosítása.

Az MTI-nek küldött szerdai közös közleményük szerint az energiahivatal munkája alatt folyamatosan együttműködik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró jegybankkal, most új megállapodásban rögzítették a közös munka legfontosabb kereteit. A megújított együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot a MEKH nevében Horváth Péter János elnök, az MNB részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten.

A dinamikusan változó piaci környezet, az új piaci szereplők és folyamatok megjelenése új típusú kihívásokat jelentenek a földgáz- és villamosenergia-piac szabályozásáért felelős MEKH számára is

– idézik a közleményben Horváth Péter Jánost. Hozzátette: az MNB-vel kötött megállapodásban újradefiniálták azokat az eszközöket és módszereket, melyekkel a két szervezet még hatékonyabban biztosíthatja az átalakulóban lévő energiapiac átlátható és jogszerű működését.

Matolcsy György jegybankelnök a közlemény szerint elmondta: az energiapiac és a pénzügyi piacok számos ponton történő összefonódása miatt kiemelkedően fontos, hogy az MNB és a MEKH összehangoltan, hatékonyan tudjon felettük felügyeletet gyakorolni. A most megkötött megállapodás mentén biztosított a gördülékeny információáramlás és a közös fellépés a változó piacok jogszerű működésének fenntartása érdekében – ismertette.

A piaci visszaélések kiszűrése és a fogyasztók védelme érdekében megújított együttműködési megállapodás többek között kitér a két szervezet piacfelügyeleti tevékenységének összehangolására, a piaci befolyásszerzési kísérletek monitorozására és az engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos információk megosztására. A megállapodás alapján a két szervezet haladéktalanul tájékoztatja egymást minden olyan esetben, amikor annak alapos gyanúját észleli, hogy egy nagykereskedelmi energiapiacon bárki piaci visszaélésnek minősülhető cselekményt hajt vagy hajtott végre – írták. Az egységes hatósági jogalkalmazás előmozdítása érdekében a jövőben a szervezetek megosztják egymással a szabályozási tesztkörnyezettel kapcsolatos tapasztalataikat is.