Felújítják a gyulai vasútállomást

Gyulai vasútállomás
2022.02.23. 12:12
Hatszázötvenmillió forintból újítják fel a gyulai vasútállomás épületét; idén nyáron kezdik meg a munkálatokat, amelyek körülbelül egy évig tartanak.

Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője szerdán Gyulán, a vasútállomáson bejelentette, hogy hatszázötvenmillió forintot fordít az állam a költségvetésből az épület felújítására. 2015-ben kezdődtek az erősen leromlott épület rendbe hozásáról szóló tárgyalások. A tervek 2021 nyarán kaptak jogerős engedélyt.

Visszaállítják a vasútállomás épületének eredeti, Monarchia korabeli külsejét. Kijavítják a tetőszerkezetet és a homlokzatot. Korszerűsítik az utasforgalmi területeket oly módon, hogy akadálymentesítik, de aluljárók vagy felüljárók nem lesznek.

Görgényi Jenő, Gyula polgármestere hozzátette, hogy a Monarchia korabeli, eredeti tervek elvesztek, de az akkoriban készült fényképet alapján igyekeznek majd a nyár kezdetével olyan külsőt adni az épületnek, ami nagyban hasonlít régi önmagára.

Az állomás környezetének felújítása is tervben van, erre a célra pedig a TOP Plusz városfejlesztési keretéből fognak pályázni a szükséges anyagiakra. Az állomás előtti közlekedési csomópontban kialakítanak egy körforgalmat. Az épület előtt 14 ezer négyzetméternyi térburkolatot raknak le, és 2 ezer négyzetméter zöldfelületet hoznak létre. Ötvenhat személyautónak és három taxinak alakítanak ki parkolóhelyet a vasútállomás épülete mellett. Három busz megállóhelye is odakerül. Utóbbi tervek június végéig készülhetnek el – közölte az MTI.

Még egy további cél az, hogy a Szeged–Békéscsaba-vasútvonal villamosítását meghosszabbítsák Gyuláig, hogy a vonattal érkező turisták átszállás nélkül eljussanak Gyulára.

(Borítókép: A gyulai vasútállomás. Fotó: Tatumadár / Wikipedia)