A mobilfizetési tranzakciók viszik a prímet

2022.03.17. 20:36
Negyedév alatt 269 milliárd forintot költöttek el így Magyarországon. Bankkártyák révén több forrás megy fizetésre, mint készpénz felvételére.

Dinamikusan bővül a hazai kártyás fizetési forgalom: az azonnali fizetési rendszer forgalmának növekedése még a kártyás tranzakciók bővülésén is túltesz, a mobiltárcák egyre népszerűbbek – írja a Portfolio. Tavaly az utolsó három hónapban folytatódott a kártyás vásárlások erőteljes bővülése, éves alapon mind darabszámban, mind értékben jelentősen nőtt a forgalom. A tranzakciók száma egy év alatt több mint negyedével emelkedett, ahogyan az online és a fizikai kártyás vásárlások értéke is.

A kártyás készpénzfelvételek értéke is nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, csaknem nyolc százalékkal.

Ma már a plasztikokkal több forrás megy fizetésre, mint a készpénz felvételére.

A kártyás fizetéseken belül a mobilfizetési volumen is gyors ütemben emelkedett, 2021 utolsó negyedévében csaknem 44 millió kártyaalapú mobilfizetési tranzakcióval 269 milliárd forintot költöttek el Magyarországon.

A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma meghaladta a 154 ezret, az online fizetési lehetőségek megközelítik a 35 ezret. A kártyás tranzakciók mellett az átutalási forgalom is gyorsan bővült: a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma 2021 negyedik negyedévében meghaladta a 83 milliót, összértéke pedig a 203 ezer milliárd forintot.