Éktelen élelmiszer-drágulásnak vagyunk elszenvedői
Drágábban kínálták ebben a hónapban a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű paprikát, a kígyóuborkát, a retket és a hagymát is – írja a Portfolio.
Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint tavalyhoz képest április elejére jelentősen nőtt a belföldi paradicsomok termelői ára. Leginkább a koktélparadicsom drágult, a 13. héten 2150 forintba került kilója, az előző év azonos hetében 1450 forint volt. A belpiaci fürtös paradicsom mérettől függően kilogrammonként 1050–1150 forintba került.
A belföldi termesztésű tölteni való édes paprikát a tavaly ilyenkori árhoz képest 32 százalékkal drágábban, 1000 forint/kilogramm, a hazai kaliforniai paprikát 1300 forint/kilogramm áron kínálták.
A 400–500 gramm méretű belpiaci kígyóuborka kilogrammonként 800 forintért szerepelt a kínálatban, szemben a tavalyi 13. heti 550 forint/kilogramm átlagos árával.
Az újhagyma termelői ára 25 százalékkal emelkedett 2022. 1–13. hetében az egy évvel korábbihoz képest. Az Olaszországból származó újhagyma nagykereskedelmi ára 194 forint/csomó volt ugyanekkor, ami 4 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi.
A gyökérzöldségek közül az Olaszországból importált sárgarépa csomónkénti 320 forintos ára 14 százalékkal emelkedett 2021 13. hetéhez viszonyítva. A lédig hazai sárgarépát 165, a petrezselyemgyökeret 550 forint/kilogramm áron értékesítették, ami az egy évvel korábbi árat 10, illetve 22 százalékkal haladja meg.
A hazai almák közül az Idared 288 forint/kilogramm heti átlagára 3 százalékkal emelkedett, míg a Gala 315, a Starking 335 és a Golden fajtakörbe tartozó almák 310 forint/kilogramm leggyakoribb ára 12, 7 és 6 százalékkal csökkent.
(Borítókép: Gyümölcsöket válogat egy vásárló egy üzletben 2020. szeptember 3-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)