Elon Musk emelte a tétet a Twitterért

2022.04.21. 19:21
Elon Musk 46,5 milliárd dolláros finanszírozási csomagot állított össze a Twitter megvásárlására. A Tesla alapítójának az a terve, hogy megkerülje a cég vezetését, és közvetlenül a részvényeseknek tett újabb kivásárlási ajánlatot.

Elon Musk emelte a tétet, és 46,5 milliárd dolláros finanszírozási kötelezettséget vállalt a Twitter megvásárlására. A világ leggazdagabb emberének döntése a Reuters szerint az amerikai szabályozó hatóságokhoz benyújtott jelentésből derült ki.

A Twitter második legnagyobb részvényese, Musk korábban 54,20 dolláros árfolyamon, 20 százalékos árfolyamprémiummal próbálkozott, akkori kivásárlási ajánlata 43 milliárd dollárra rúgott volna. A Twitter vezetése a kivásárlási ajánlatot a piaci zsargonban „méregpirulának” nevezett művelettel lehetetlenítette el az MTI tudósítása szerint, ami gyakorlatilag megfizethetetlenné tette Musk számára annak keresztülvitelét. A cégvezetés ugyanis bejelentette, hogy mihelyt „valamelyik” részvényes tulajdonrésze eléri a 15 százalékot, a többi részvényesnek alacsony árfolyamon új részvényeket bocsátanak ki.

Reuters cikke szerint Musk most úgy döntött, hogy 33,5 milliárd dollárt tesz fel, amelyből 21 milliárd dollár a saját forrás, 12,5 milliárd dollár pedig kölcsönösszeg lenne. Mindezek mellett a Morgan Stanley vezetésével több bank dobna össze egy 13 milliárd dolláros hitelcsomagot – azaz Musk összesen 46,5 milliárd dolláros finanszírozási csomagot állított össze a cég részvényeinek megszerzésére.

Mint írja az MTI, a benyújtott „tenderrel” Elon Musk a Twitter-részvények jelenlegi tulajdonosait akarja rávenni arra, hogy „odaígérjék” neki részvényeiket egy szerződésben meghatározott áron egy meghatározott időpontra. Megfelelő nagyságú részvénypakett birtokában pedig Musknak már lehetősége lesz rávenni a cég vezetését a „méregpirula” ejtésére. Musk a héten számos alkalommal használta a „tender” kifejezést Twitter-üzeneteiben. A Twitter válasz nélkül hagyta a hírügynökségi érdeklődéseket.