Megérkezett a rettegett medvepiac az amerikai tőzsdékre

2022.05.02. 15:41
A vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as pénteken 3,63 százalékos csökkenést követően 4131 ponton zárt, ilyen mélyen utoljára tavaly május végén járt.

Pénteken egyértelművé vált, hogy az amerikai tőzsdéken medvepiac alakult ki, de a csökkenés mértéke még nem érte el a 20 százalékos értéket. Ebben az évszázadban már a negyedik amerikai medvepiac vette kezdetét.

A vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as pénteken 3,63 százalékos csökkenést követően 4131 ponton zárt. Ilyen mélyen utoljára tavaly május végén járt a vezető index, ezzel a záróértékkel letörtnek tekinthető az a támasz, amelyet a tavaly október 4-én beállított 4300 pontos záróár jelentett a grafikonon – írja a napi.hu.

Ilyen letörést az S&P 500-as index korábban mindössze 4 esetben produkált ebben az évezredben.

  • Az első a 2000–2003-as medvepiacot jelezte az internetlufi kipukkadása után, amely összesen 929 napon át tartott. 
  • A következő ilyen letörésre a 2007-es amerikai jelzálogpiaci válság nyomán kialakult globális pénzügyi válságot kísérő medvepiacon került sor. 
  • A harmadik trendtörést 2011-ben az európai adósságválság idején lehetett látni, abból azonban a Wall Street-i zsargon szerint végül csak korrekció lett.
  • A negyedik ilyet mindössze két éve mutatta be a piac, a Covid–19-es világjárvány miatti lezárások miatti zuhanásban. Az akkori medvepiac heves és gyors lefolyású volt, alig 33 napig tartott.

Az elmúlt három medvepiacból legalább kettőt végül az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve lépéseinek sikerült megfordítania, így valószínűleg a következő hónapokban döntő fontosságú, hogy az mit lép egyik oldalról az emelkedő inflációval, másik oldalról a csökkenő részvényárfolyamokkal szembesülve.