16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Sorra engednek a Gazprom követelésének az európai vásárlók

K EPA20220428019
2022.05.12. 16:52
További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombank JSC-nél, megduplázva ezzel azoknak az ügyfeleknek a számát, akik Vlagyimir Putyin elnök követelésének megfelelően rubelben készülnek fizetni az orosz gázért. Sok piaci szereplő azután kezdte meg a bankszámlanyitást, hogy Moszkva kizárta Bulgáriát és Lengyelországot a gázszállításokból.

Összesen húsz európai cég nyitott számlát, további 14 ügyfél pedig kérte az annak létrehozásához szükséges papírokat – tudta meg a Bloomberg. Azt korábbi sajtóértesülésekből tudni, hogy legalább egy magyar vállalat is van közöttük. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban jelezte is, hogy Magyarország úgy fizet az orosz gázért, ahogy megkövetelik.

Az európai vevők hetek óta küzdenek azzal, hogy kitalálják, hogyan tudnának eleget tenni Vlagyimir Putyin utasításának, hogy

április 1-jétől rubelben fizessenek az orosz gázért, és ne kerüljenek az Európai Unió szankciói alá,

amelyeket az oroszok ukrajnai inváziója miatt vetettek ki.

Az új mechanizmus értelmében az ügyfeleknek két számlát kell nyitniuk: egyet devizában, egyet pedig rubelben a Gazprombankban. Miután Lengyelország és Bulgária elutasította ezeket a feltételeket, a Gazprom PJSC április végén leállította a hozzájuk irányuló gázforgalmat.

Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett

Mivel a főbb nyugat-európai vevők számára az áprilisi szállítások kifizetésének határideje a hónap végére esik, Oroszország igyekezett eloszlatni az Európai Unió azon aggályait, hogy a fizetési mechanizmus megsértheti a szankciókat. A Gazpromhoz közel álló személy szerint a jelenlegi feltételek azt jelentik, hogy a tranzakció gyakorlatilag akkor zárul le, amikor a vevő devizában fizet a Gazprombanknak, mivel az ezt követő, rubelre történő átváltás automatikus, nem érinti az EU-szankciókkal sújtott orosz központi bankot.

A legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál

– mondta az orosz állami vállalat.

Azt nem közölték, hogy mely húsz cég nyitott már, melyik 14 kezdeményezte a bankszámla létrehozását, de a cég jelezte, hogy Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett. 

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. Fotó: Anatolij Malcev / MTI / EPA)  • Hírek
  • Hírek