Bidenék lekenyereznék Kínát, hogy mentsék a gazdaságot

GettyImages-1378079182
2022.05.19. 20:15
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter azt javasolja, hogy engedjenek el több, még Donald Trump elnöksége alatt Kínára kivetett büntetővámot, amelyek csak az inflációt erősítik, és mindkét országnak előnyös lenne, ha eltörölnék azokat.

Janet Yellen szerdán megerősítette, hogy a Biden-adminisztrációnak azt javasolta: töröljenek el néhány, a kínai importra kivetett büntetővámot, amelyek nem stratégiai jelentőségűek, ugyanakkor ártanak az amerikai fogyasztóknak és vállalkozásoknak. Az amerikai pénzügyminiszter azt is közölte a Reutersszel, hogy már folynak a megbeszélések a Donald Trump volt amerikai elnök által több százmilliárd dollár értékű kínai árukra kivetett, „a 301-es szakasz szerinti” plusztarifák újragondolásáról.

„Némelyikük számomra úgy tűnik, mintha nagyobb kárt okozna a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak, és nem túl stratégiai fontosságúak abból a szempontból, hogy a Kínával fennálló valós problémáinkat kezelné” – mondta a politikus, aki szerint csak olyan termékekre vonatkozna a lazítás, amelyekre nem igaz, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tárgyai lennének. De a nemzetbiztonsági kérdésekre vagy az ellátási lánc sebezhetőségére vonatkozó árucikkek esetében sem törölnék el a vámokat.

Az amerikai kormány – mint a világ szinte összes fejlett és feltörekvő gazdasága – küzd a magas inflációval. Ebben lehet eszköz, ha bizonyos termékek esetében eltörlik a Trump által kirótt költséges tételeket. A vámok csökkentésével ezek olcsóbbá válhatnak, vagy megoldódhatnak az ellátási nehézségek, mert hozzáférhetőbbé válnak.

Míg Yellen a vámok egy részének eltörlése mellett érvelt, a Reuters forrásai szerint Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselő inkább megtartaná azokat, hogy egy stratégiai jellegűbb kínai kereskedelmi menetrendet dolgozzon ki, amely megvédi az amerikai munkahelyeket, és korlátozza Kína tisztességtelen gyakorlatait a globális piacokon. Ez a megközelítés új stratégiai vámokat is tartalmazhat.

Az akár 25 százalékos büntetővámokkal sújtott áruk közül soknak kevés köze van a Trump-kormányzat 301. szakasz szerinti, az amerikai technológia és szellemi tulajdon kínai eltulajdonítását megakadályozni próbáló célkitűzéseihez. A kerékpároktól a ruházati cikkekig terjedő fogyasztási cikkekre kivetett vámokat azt követően rótták ki, hogy Kína megtorlásba kezdett a Trump által bevezetett vámok első fordulói ellen.

Egyes közgazdászok a kormányzaton belül és kívül, valamint számos üzleti csoporttal együtt a kínai vámcsökkentést szorgalmazzák már régóta. Kína számára is békejobb lehet egy ilyen lépés: az ázsiai ország gazdasága a koronavírus-járvány új fellángolásai miatt erősen lassulóban van, a kereskedelem élénkülése azonban javíthatna a mérlegen. Emellett Washington attól tart, hogy Peking segíthet Oroszországnak a szankciók kijátszásában.

(Borítókép: Janet Yellen és Joe Biden 2022. március 3-án. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)