Még mindig gyengélkedik a forint, közel a történelmi mélypont

DSC8831
2022.05.26. 11:24
Csütörtök reggel is folytatódott a forint tegnap kezdődött gyengélkedése, átmenetileg 396-ig esett a magyar deviza az euróval szemben. Nem elképzelhetetlen, hogy délután ismét a 400-as szintig esik a forint az euróval szemben.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, beszakadt a forint Orbán Viktor szerda délutáni bejelentése után. A miniszterelnök közölte: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. Videójában úgy fogalmazott, bár a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így ez egyre nehezebb. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.

A különadók bejelentését rosszul fogadták a befektetők. A kormányfő szavaira az euró alig egy óra alatt megközelítette a 400 forintos árfolyamot, míg a dollár 370 forint felett jár.

Csütörtök reggel sem nyugodott meg a forint árfolyama, 

a zuhanás folytatódott: egy euróért 396 forint 70 fillért kértek, amire március eleje óta nem volt példa. 

A szakértők szerint jelenleg nagyon nagy a volatilitás a forint piacán, az eddig megjelent információk erősen mozgatják a forint/euró árfolyamot. Jellemző, hogy míg a forint gyengülése tegnap estéhez képest nagyjából 0,65 százalékos, addig a régióban a lengyel zloty 0,2 százalékos gyengülésben van, a cseh korona pedig nagyjából stagnál.

Tegnap Orbán Viktor miniszterelnökön kívül Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szólalt meg a bejelentett intézkedésekről. Részleteket ő sem mondott, de a Magyar Bankszövetség elnöksége előtt kijelentette, hogy rendkívüli időkben rendkívüli intézkedésekre van szükség. 

Azt mondta, hogy a világ a koronavírus-járvány és az energiaárak soha nem látott mértékű emelkedése miatt egy gazdasági válság küszöbén áll, és eközben Magyarországnak ki kell maradnia a szomszédunkban zajló háborúból, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát is. Ehhez a megfelelő gazdasági mozgásteret a kormány a közteherviselés kiszélesítésével biztosítja – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a kormány tagjai megállapították: 

a hazai bankszektor eredményesen működik, a bankok a jegybanki kamatok emelkedése és a lakossági betéti kamatok alacsonyan tartása miatt kimagasló nyereségre, extraprofitra tesznek szert. Ezért döntöttek úgy, hogy ennek az extraprofitnak egy részét átmeneti jelleggel, két évig elveszik. 

A kormány által tegnap meghozott döntés részleteit csütörtök délután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fogja ismertetni a Kormányinfón. A piac most ezekre a részletekre vár. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a forint a konkrétumok ismeretében történelmi mélypontra gyengül az euróval és a dollárral szemben is.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)