2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Szlovénia 0

Hogyan lehetne pontot tenni az olajembargóról szóló vita végére?

2022.05.28. 19:31
A Politico elemzése szerint többféle megoldás is elképzelhető, de gyors megoldásra nem lehet számítani.

Az Európai Unió Magyarországgal alkudozik, hogy a hatodik szankciós csomag végre életbe léphessen, miután csaknem egy hónapja patthelyzet alakult ki, hiszen Orbán Viktor nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva azt nem támogatja. A vitának többféle megoldása is elképzelhető, ám annak csekély az esélye, hogy gyors döntés szülessen.

A Politico európai változata pontokba szedte az olajembargóról szóló vita esetleges kimeneteleit. Az első opció az lehet, hogy nem csupán 2024 végéig, hanem öt évre adnának időt Magyarországnak ahhoz, hogy energetikai rendszereit az orosz olaj nélküli élethez igazítsa. A második lehetőség az lehet, hogy hazánk jóval több pénzt kapna vezeték- és finomítói infrastruktúrájának nem orosz üzemanyagokra való átállításához.

Itt először 700 millió euróról volt szó, ami aztán látványosan felugrott 15-18 milliárdra.

Ennek viszont az a feltétele, hogy az Orbán-kormány felszámolja a korrupciót, és helyreállítsa a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét – emlékezetett rá a Politico, amely azt sem tartja kizártnak, hogy

  • a hatodik szankciós csomagot Magyarország részvétele nélkül élesíti majd az EU.
  • Lehetséges forgatókönyv lehet az is, ha egyszerűen leállítják az olajtilalomról szóló tárgyalásokat, de ez sokat ártana az EU hitelességének.
  • Ha pedig csak a hajón szállított kőolajra vonatkozna az embargó, az Orbán Viktor politikai győzelmét jelentené.

Az orosz–ukrán konfliktus szombati, percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.