Az olajkartell is kidobná az oroszokat

GettyImages-628700768
2022.06.01. 06:45
Néhány OPEC-tag vizsgálja annak lehetőségét, hogy felfüggeszti Oroszország részvételét az olajkitermelési megállapodásban, mivel a szerdán bejelentett nyugati szankciók és részleges európai tilalom miatt Oroszország csak korlátozottan képes a kitermelése fokozására. Az olajkartellként emlegetett csoport viszont már lejjebb verné az olajárakat.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (Organization of the Petroleum Exporting Countries – OPEC) egyre több tagja dobná ki az oroszokat a szervezet működését összehangoló olajkitermelési megállapodásból. Lényegében ez osztja fel az egyes országok esetében, hogy a világ ellátásából mekkora részt fedhetnek le – írja a WSJ.

Oroszország felmentése az olajtermelési célok alól potenciálisan megnyitná az utat Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének más termelői előtt, hogy jelentősen több nyersolajat szivattyúzzanak, amire az USA és az európai nemzetek sürgetik őket, mivel az ukrajnai invázió miatt az olajárak hordónként 100 dollár fölé szöktek. Cserébe az OPEC-országok nem igazán fokozták kitermelésüket, de most minden megváltozhat, hogy Oroszország a nyugati szankciók miatt szépen lassan elveszíti piacait, de a kereslet folyamatosan nő.

Oroszország, a világ három legnagyobb olajtermelőjének egyike.

Moszkva tavaly megállapodott az OPEC-kel és kilenc nem OPEC-országgal, hogy havonta több nyersolajat termeljenek ki, de most Moszkva várhatóan mintegy 8 százalékkal csökkenti majd ezt. 

Egyelőre nincs hivatalos nyomás az OPEC részéről, hogy több olajat szivattyúzzon az esetleges orosz hiány pótlására, de a Perzsa-öbölben néhány tag már elkezdte tervezni a termelés felskálázását, amelyet a következő néhány hónapban hajtanak majd végre.

Az OPEC 13 tagja és az Oroszország által vezetett 10 nem OPEC-termelő csütörtökön ül össze, amikor várhatóan jóváhagyják a napi globális kitermelés 432 000 hordós tervezett növelését – ez egy olyan terv része, amelynek célja, hogy a termelést visszavezessék a járvány előtti szintre. Az OPEC+-nak nevezett csoport felé az Egyesült Államok és az európai nemzetek jelezték, hogy az alku nem elégséges az olajpiac stabilizálásához Oroszország ukrajnai inváziója idején.

Oroszország ugyan nem tagja az OPEC-nek, de 2016 óta összehangolja az olajtermelést a csoporttal egy olyan koalícióban, amely a világ nyersolajtermelésének több mint felét ellenőrzi, így Moszkva befolyást gyakorol az olajpiac felett.

Lényegében ezen lépés óta olajkartellnek nevezik őket. 

Most az OPEC-tagok, köztük a kartell Perzsa-öböl menti kitermelők magcsoportján belül is, elkezdtek vitatkozni arról, hogy Moszkva esetleg nem vesz-e többé részt a csoport tervezett emelésében. Oroszország termelése csökkent, mióta Vlagyimir Putyin elnök elindította az ukrajnai inváziót, és az állam saját előrejelzései szerint valószínűleg tovább fog csökkenni a felhozott olajmennyiség.

A visszaesett orosz kitermelés, valamint az, hogy Moszkva elveszíti piacát az EU-ban, az olajembargó miatt oda vezetett, hogy már lényegében nem számítanak Oroszország vállalásai. Az OPEC szerint technikailag már ki is esett Oroszország a nagy globális olajmegállapodásból.

Az OPEC a múltban már felmentette a termelési követelmények alól a kényszerhelyzetben lévő tagokat, köztük Irakot, amikor az 1990-es években szankciók alá került. Líbia, Venezuela és Irán jelenleg mentességet élvez az OPEC célkitűzései teljesítésének kötelezettsége alól. Oroszország már több hónapja nem teljesíti az OPEC-en belül kvótának nevezett termelési célját.

Bármit is tesz az OPEC, valószínűleg megpróbálja Moszkvát szövetségesként megtartani, előre tekintve arra a napra, amikor a kitermelése visszatérhet. Oroszország még a csökkentett termelés ellenére is többet pumpál, mint az USA és Szaúd-Arábia kivételével az összes ország – írja a WSJ.

Egyes tagok mégis aggódnak amiatt, hogy Oroszország mentesítése a célkitűzések alól aláássa az OPEC+ kohézióját. Oroszországnak megmaradna a befolyása a csoportban anélkül, hogy részt kellene vennie a termelés növelésében vagy csökkentésében. Viszont Moszkva erősen lobbizik, hogy az olajkartell módosítsa lefelé az olajpiacokon a fogyasztási igényekről szóló előrejelzéseket: ez lényegében azt jelentené, hogy nem növelnék az olajkitermelést a tagok. A legtöbb ország viszont elutasítja az orosz kérést.

(Borítókép: Egy dolgozó a Rosznyeft PJSC által üzemeltetett nehéz kőolajmezőn a kelet-szibériai Jamalo-Nyenyec régióban, Oroszországban 2016. december 8-án. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)