Joe Biden: Tehetetlen vagyok, nem tudom csökkenteni a benzinárakat

2022.06.02. 11:11
Joe Biden elnök szerdán azt mondta, hogy nem sokat tud tenni a benzin vagy az élelmiszerek árának csökkentése érdekében a közeljövőben, így elismerte, hogy az említett termékek ára magasan marad, miközben azon dolgozik, hogy csökkentse a családok egyéb költségeit.

„Jelenleg sok minden történik, de az az elképzelés, hogy képesek leszünk kattintani egy kapcsolót, és csökkenteni a benzin árát, téves, ilyesmi nem valószínű a közeljövőben, ahogy az élelmiszerek tekintetében sem” – mondta Biden a Fehér Házban, ahol a csecsemőtápszer-hiányról tartott sajtótájékoztatót, amelyre már különböző válaszlépéseket tett kabinetje.

A Biden-adminisztráció közölte: igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a gazdaság támogatására, mivel az elnök igyekszik demonstrálni elkötelezettségét az infláció megfékezése mellett még akkor is, ha azt mondja, hogy nem sokat tud tenni. Az elnök azzal bízta meg segítőit, hogy javítsák a kormányzat üzeneteit, miközben látja, hogy népszerűségi mutatói csökkennek.

Tervének középpontjában az állt, hogy a Federal Reserve-nek meg kell adni a szükséges függetlenséget az infláció monetáris politikával való leküzdéséhez. A jegybanki szerepet betöltő testület már jelezte, hogy agresszív kamatemelésre is kész, hogy megfékezze az inflációt.

Biden azonban elismerte, hogy egyedül nem sokat tehet a legjelentősebb költségemelkedések lefaragásáért.

„Nem tudunk azonnali intézkedéseket tenni, hogy hogyan hozzuk vissza a benzin árát három dollárra gallononként, és az élelmiszerárak tekintetében sem tudjuk ezt azonnal megtenni” – mondta Biden szerdán a CNN szerint. Közölte, hogy az árak külső okok miatt szálltak el: logisztikai válság van, az oroszok ukrajnai inváziója energiaválságot eredményezett, de gabonahiánnyal is jár.

„Olyan helyzetben vagyunk, hogy az ukrajnai háború miatt a gáz- és élelmiszerárak rendkívül magasak” – fogalmazott az elnök, aki szerint élelmezési válság nem fenyegeti az Egyesült Államokat.