A magyar startupok is a klímavédelem szolgálatába állhatnak

BP-3101
2022.06.03. 10:24
Ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten a régió legnagyobb iparági eseményét, a „Regional Startup and Innovation Day”-t. A főtéma pedig a magyar induló innovatív vállalkozások ESG-felkészítése és a fenntarthatóság volt. Első ízben ítélték oda a Best Impact Awardot, amellyel a tevékenységével mérhető társadalmi, környezeti vagy fenntarthatósági hatást gyakorló startupot díjazta a szervező Hiventures. Az állami tőkebefektetési alap időközben a legaktívabb szereplővé vált az európai régióban.

Mintegy 340 startupper és 100 befektető, összesen több mint ötszáz ember vett részt a Nemzeti Táncszínházban az idén ötödik alkalommal megrendezett Regional Startup and Innovation Day (RSID) programjain, amelyek idei fókuszában a fenntarthatóság állt. Végre ismét személyes részvétellel rendezték meg a közép-európai régió legjelentősebb, kifejezetten fiatal vállalkozóknak szóló networkingeseményét, amelyre ezúttal a Visegrádi Csoport 2021–22. évi magyar elnöksége alatt került sor, a V4-országokban lezajlott startup- és befektetői roadshow-t követően – írja közleményében a szervező Hiventures, mely az állami MFB-csoporthoz tartozik.

„Amikor először megrendeztük az RSID-et, nem csupán egy rendkívüli nemzetközi startupeseményt akartunk létrehozni Budapesten: több teret és lehetőséget szerettünk volna teremteni a magyar startupoknak, hogy ismertté váljanak, egyben pedig felhelyezni Magyarországot a nemzetközi startup- és innovációs térképre” – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója nyitóbeszédében.

A Hiventures az egész európai régió legaktívabb befektetőjévé vált: öt év alatt több mint 60 milliárd forintot fektettek be közel 500 vállalatba.

Az utóbbi két évben pedig – az önálló vállalati divízió révén – a tradicionális, de gyorsan növekvő magyar vállalatok stratégiai tőkefinanszírozó partnereiként is aktívak – tették hozzá a közleményben.

A rendezvény fontos eleme volt a Startup and Innovation Award of Hungary díjátadó: négy kategóriában hirdettek győztest. Első ízben kerül átadásra a Best Impact Startup díj. A közönség szavazatai alapján a mérhető pozitív társadalmi és környezeti hatást kiváltó startupoknak járó elismerést az akadálymentesség fejlesztésével és a speciális igényű emberek segítésével foglalkozó Access4you érdemelte ki. A legjobb feltörekvő startup díját az ENERGo csapatának szavazta meg a hazai startupos közeg ismert képviselőiből álló, 30 tagú zsűri, a legjobb scale-up elismerés a SEON-é lett.

A Hiventures által életre hívott Év Alapítója díjat az idén a YawVR-t alapító Szigetlaki Zsolt kapta. 

Szintén győztest hirdettek az esemény második felében megrendezett, az idén az energetikai innovációknak szentelt Get in the Ring! startupverseny regionális döntőjén, amelyet az MVM szponzorált.

A regionális versenyen ezúttal egy magyar startup, a Haris Digital alapítója, Perecz Péter felhasználóbarát és költségkímélő termelési folyamatoptimalizáló mobilalkalmazása győzedelmeskedett. Így potenciális finanszírozást és belépőt nyertek a 2022-es Global Get in the Ring! döntőre.

Megtartották az idei Speed Meetinget is: a startupokat lehetséges befektetőkkel összeboronálni hivatott tízperces „gyorstalálkákra” invitálták. A szervezők számításai szerint idén közel 150 rapid randis bemutatkozásra került sor.

Emellett a program része volt a Hiventures portfóliójába tartozó startupokból álló szakmai kiállítás is: összesen 9 hazai csapat, a YawVR (új generációs VR-szék), a Platio (napelemes járda), a Timedrips (antigravitációs csap), az SD Robot (katasztrófaelhárító lánctalpas robot) a Paddlemate (evezős sportok számára fejlesztett teljesítménymérő eszköz), a Liza (étrend-kiegészítő és életmódfejlesztő applikáció és gép), az Intech Studio (moduláris midipanelek), valamint a divatipart képviselő Pinetime és Pelso kapott lehetőséget, hogy bemutassa fejlesztését a nagyközönségnek.

Az MVM, az OTP Bank, a Budapesti Értéktőzsde, a Graphisoft Park és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával megrendezett RSID amellett, hogy továbbra is a régió egyik meghatározó startuptalálkahelye, egyfajta nyitánya is volt a Hiventures hosszú távra szóló, értékteremtő tevékenységének, melynek célja, hogy minél több profitábilis, ugyanakkor fenntarthatóan működő hazai vállalkozás legyen a piacon – közölték a szervezők.

A tartalmat a Hiventures támogatta.

(Borítókép: Dietmar Dahmen a Hiventures-konferencián 2022. június 2-án, Budapesten. Fotó Bodnár Patrícia / Index)