Több mint százmilliárdból fejlesztik a villamosenergia-hálózatot

2022.06.14. 14:12
103 milliárd forintból fejleszti a kormány Magyarország villamosenergia-hálózatát. Kétezer megawattal több megújuló forrásból származó energiát tud majd fogadni az elektromos ellátórendszer.

A kormány 103 milliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat fejlesztését – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden, Kerepesen.

A program révén 2000 megawattnyival több, megújuló forrásból származó energiát tud majd fogadni az elektromos ellátórendszer – mondta az államtitkár.

Öt év alatt tízszereződött a napelemek kapacitása

Steiner Attila az állami tulajdonú Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. projektindító sajtótájékoztatóján közölte, hogy Magyarország több mint háromszáz megwattnyi napelemes kapacitással rendelkezik. Hozzátette: a napelemek kapacitása öt év alatt megtízszereződött, 2021-ben a megtermelt villamosenergia 26 százaléka megújuló energiaforrásból származott.

Az államtitkára kitért arra, hogy az Európai Bizottság az elmúlt héten 23 milliárd forintos támogatást utalt át Magyarország számára szintén hálózati fejlesztésekre, alapvetően tárolókapacitások létesítésére. Kiemelte, a kormány további forrásokkal kiegészíti az összeget, így 500 megawatt villamosenergia-tároló kapacitás fejlesztése valósulhat meg – írta az MTI.