A német vegyipari vállalat nem képes teljes egészében lemondani a földgázról

GettyImages-1241220127
2022.06.20. 18:21
A német vegyipari vállalatoknak csak korlátozott lehetőségek állnak a rendelkezésükre a földgáz szénre vagy fűtőolajra való átállásához – közölte hétfőn az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VCI.

A német vegyipari vállalatok az ország földgázfogyasztásának 15 százalékát használják, azaz mintegy 135 terawattóra (TWh) energiaegyenérték gázra van szükségük évente – közölte a VCI (Verband der Chemischen Industrie e. V.) ipari szövetség, majd hozzátette: fűtőolajjal és szénnel ebből csak 2-3 TWh-t lehetne helyettesíteni – írta az MTI.

A vegyiparban a gázt nagymértékben használják energiatermelésre a kapcsolt hő- és villamosenergia-erőművekben. Ezekben a nagy hatékonyságú üzemekben a technológiai hőt és a villamos energiát együttesen állítják elő

– nyilatkozta a VCI.

„A megtakarítások csak azokon a telephelyeken lehetségesek, ahol a technológiai hőtermelésre még rendelkezésre állnak alternatívák. Ezek lehetnek régi olajkazánok vagy széntüzelésű kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő erőművek.” 

Egyes iparágak rugalmasabbak, más ágazatok ugyanakkor, köztük az üveggyártók, súlyos károkat kockáztatnak a berendezéseikben, ha leállítják a termelést.

Németország vasárnap újabb intézkedéscsomagot jelentett be a gázfogyasztás csökkentésére, beleértve a régi széntüzelésű erőművek újraindítását, hogy pótolni lehessen az orosz gázszállítások esetleges további csökkentését – a VCI ezt követően adott ki tájékoztatást a vegyipar gázfelhasználási szükségleteiről.

Az intézkedéscsomag része egy, a következő hetekben indítandó aukciós rendszer is, amely arra ösztönözné az ipart, hogy kompenzációs kifizetés ellenében csökkentse a gázfogyasztást, így több gáz maradjon a rendszerben a leginkább rászoruló vállalatok számára.

A VCI üdvözölte az aukciós rendszert, amelyet a német Trading Hub Europe gázpiaci szolgáltató, a Bundesnetzagentur német hálózati ügynökség és a gazdasági minisztérium dolgoz ki.

A piaci alapú eszközök megfelelőbbek vállalataink számára, mint a kényszerű kormányzati intézkedések

– mondta a VCI.

Németország tegnapi bejelentéséről itt olvashat. 

(Borítókép: Gázcsövek és szelepek a németországi Muhldorfban található Uniper SE Bierwang földgáztárolóban 2022. június 10-én. Fotó: Bocsi Krisztián / Bloomberg / Getty Images)