Hernádi Zsolt a magyar honvédelmi minisztertől vett cseh repülőgépgyártó céget

image 6483441 (5)
2022.06.23. 17:11
Hernádi Zsolt közvetett tulajdonába került a korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter érdekeltségébe tartozó AERO Vodochody AEROSPACE cseh repülőgépgyártó cég. A Mol elnök-vezérigazgatója vezetői nyilatkozatában megerősítette, hogy a cseh cég és a Mol között semmiféle üzleti kapcsolat nem áll fenn.

Csütörtök délután jelent meg az Aero Vodochody AEROSPACE cseh repülőgépgyártó cég közleménye, mely szerint a csoportnak az új többségi részvényese az SI 13 Aero Zrt., amely egy Magyarországon bejegyzett társaság, a kisebbségi részesedés továbbra is a cseh OMNIPOL tulajdonában van.

A közlemény szerint az SI 13 Aero Zrt. többségi részvényese Hernádi Zsolt. A Mol elnök-vezérigazgatója Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar üzletembertől szerezte meg az Aero részesedését.

Összeférhetetlenség

Az Index értesülése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kezdetektől fogva tervezte stratégiai befektetők bevonását, és azzal, hogy ő lett az ötödik Orbán-kormány honvédelmi minisztere, szükségessé vált egyes üzleti érdekeltségeinek teljes elidegenítése, mivel kormányzati és tulajdonosi pozíciói összeférhetetlenek. 

A cseh vállalat közleményében arról ír, hogy Hernádi Zsolt megjelenésével egy regionális hírű befektető lép be az Aeróba, így erősítve tovább a vállalat pozícióját. 

Ahogy írják, Hernádi Zsolt tulajdonszerzésével

AZ AERO FOLYTATJA ÜZLETI TEVÉKENYSÉGE MINDHÁROM PILLÉRÉNEK FEJLESZTÉSÉT, AZAZ A SAJÁT KATONAI REPÜLŐGÉPEK GYÁRTÁSÁT ÉS FEJLESZTÉSÉT, A KARBANTARTÁSI-JAVÍTÁSI-NAGYJAVÍTÁSI ÜZLETÁGAT, VALAMINT A HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ÜGYFELEKNEK SZÁNT REPÜLŐGÉP-SZERKEZETI PROGRAMJAIT. MINDHÁROM PILLÉR A VÁLLALAT ÜZLETI STRATÉGIÁJÁNAK SZERVES RÉSZE MARAD.

Üzlet részletes átvilágítás után

Forrásaink szerint az Aero Vodochody AEROSPACE megszerzésében szerepet játszhat Hernádi Zsolt regionális gondolkodása és felelősségtudata is, amelynek lényege a közép-kelet-európai gazdasági együttműködésben rejlő üzleti lehetőségek kiaknázása és a térség országai közötti egymásra utaltság felismerése. Erre a gondolkodásra erős befolyást gyakorolhatott az is, hogy a Mol Hernádi Zsolt vezetésével vált a közép-kelet-európai térség egyik meghatározó energiavállalatává.

Hernádi Zsolt a Mol igazgatóságának tett vezetői nyilatkozatában is megerősítette, hogy az akvizíció ellenére a cseh cég és a Mol között semmiféle üzleti kapcsolat nem áll fenn. Ennek megfelelően kizárható, hogy a cseh repülőgépgyártó megszerzése bármilyen módon – például a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártásához kapcsolódóan – összefüggésbe kerül a jövőben a Mol stratégiai céljaival.

Az Index információi szerint Hernádi Zsolt az akvizíciót megelőzően részletesen átvilágította a társaság működését, és ennek ismeretében döntött a befektetésről.

Az Aero az új tulajdonos portfóliójában stratégiai eszközt képvisel, egyértelműen növekvő üzleti kilátásokkal. Az újonnan tanúsított L–39NG-nek és a repülőgépek sorozatgyártásának köszönhetően a cég nagyon jó pozíciót foglal el az oktatórepülőgépek piacán – áll a cseh vállalat közleményében.

Az adásvétel ára nem szerepelt a kiadott közleményben. 

(Borítókép: Hernádi Zsolt 2022. március 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)