Olajár: máma már nem drágul tovább?

GettyImages-152402918
2022.06.26. 12:31
Van rá esély, hogy tetőzött az olaj világpiaci ára, mind keresleti, mind kínálati oldalon változások jöhetnek a közeljövőben a nemzetközi piacokon az S&P Global alelnöke, Dan Yergin szerint.

Egy másik piaci guru, Jim Cramer pedig úgy véli, hogy a kitermelők megijednek az elektromos autók térhódításától, amit a magas olajár gyorsít.

Az orosz–ukrán háború felrobbantotta az amúgy is emelkedőben lévő olajárakat februárban, és azok tartósan magasak is maradtak, miután Európa nagy része nem vásárolja az orosz olajat, így pótlólagos kereslet jelentkezik más olajtípusok iránt. Az elmúlt néhány hétben azonban jelentős áresés következett be: miközben május végén még 125 dollár körül volt mind a WTI, mind a Brent típusok ára, 

most a WTI kevéssel 100 dollár fölött vásárolható, a Brentért pedig 110 dollár körül kérnek hordónként.

Egy tartós csökkenő trend megindulásához az kellene, hogy az árak visszatérjenek a háború előtt jellemző, száz dollár alatti szintekre, de a világ nagy része rövid távon már annak is örülne, ha a mostani szint körül maradna az ár. Kétségtelen, hogy az európai olajembargó fokozott keresletet jelent a piacon, azonban Dan Yergin szerint ezt a hatást több tényező is ellensúlyozhatja – írja a Magyar Nemzet.

A keresleti oldal mérséklődhet a legnagyobb fogyasztó, az Egyesült Államok esetében azt követően, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a kongresszusi meghallgatásán jelezte: elsődleges cél az infláció letörése, akár egy átmeneti, kisebb recesszió árán is. Ha pedig a recesszió lehetősége felmerül, az amerikai olajfogyasztás múltbeli tapasztalatok szerint erősen visszaesik. A szakember szerint emellett Kína kereslete is kisebb a vártnál a Covid-lezárások miatt, és ezek megszűnése után sem lesz már olyan erős, mivel lényegében már legyártották azt a többletáru-mennyiséget, amire a fejlett országokban a lezárások megszüntetése óta hirtelen kereslet jelentkezett.

Yergin szerint a kínálati oldalon is átalakulás zajlik: az OPEC kitermelése szeptemberre eléri a járvány előtti szintet, és miután sok tagország már nehezen tudja növelni termelését az elmaradt beruházások miatt, a többiek, akik erre képesek, a kitermelés további növelése mellett fognak dönteni, mivel most nem kell tartaniuk a konkurenciától. 

Ez a folyamat elvezethet oda, hogy a Brent ára is csökken száz dollárra vagy akár az alá, és tartósan ott is marad.

Ugyancsak folyamatosan nő az amerikai kitermelés is, ez a folyamat ráadásul hosszabb ideig fennmaradhat, miután Joe Biden elnök egyelőre kifejezetten támogatja ezt, rövid távon félretéve a klímavédelem szempontjait.

A szakértők azt is megemlítik, hogy közben az amerikai piacon a földgáz ára is esésnek indult az elmúlt hetekben, ami csak azért nem érezteti a hatását Európában, mert csupán korlátozott mennyiségben lehet cseppfolyósított gázt a kontinensre szállítani. Ha a kapacitás bőséges lenne, gyorsan kiegyenlítődne az árkülönbség jelentős része, és ugyancsak gyorsan megtelnének az európai tárolók. A szállítási kapacitások azonban bővülni fognak, így a folyamat vélhetően akár már jövőre lezajlik.

(Borítókép: Oljafinomító Oroszországban 2012. szeptember 20-án. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)  • Hírek
  • Csok