Szijjártó Péter: Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból

PAP 3869
2022.06.28. 15:40
Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból, miután sikerrel lezárultak a Török Áramlat vezetéken hosszú ideje tervezett karbantartási munkálatok – jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető a Mol budapesti székházában egyeztetett az energiabiztonság szempontjából releváns szereplőkkel, amit követően arról számolt be, hogy hétfőn este 7 órától újraindult a földgázszállítás az Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra érkező vezetéken.

Szijjártó Péter elmondta:

hazánk pontosan megkapja a tavaly megkötött hosszú távú gázvásárlási szerződés szerinti mennyiséget a déli szállítási útvonalon, amelynek megbízhatósága továbbra is százszázalékos.

Majd hozzátette, hogy az Északi Áramlat 1 karbantartási nehézségei miatt az utóbbi időben jelentősen csökkent a Nyugat-Európába szállított orosz földgáz mennyisége, ami érinti az Ausztrián keresztül történő magyarországi szállításokat is. Bár ezen az útvonalon jelenleg az eredetileg szerződött mennyiségnek mindössze a fele érkezik hazánkba, a naponta így kieső 1,3 millió köbmétert gond nélkül be tudják szerezni a spotpiacon.

A magyar ellátásbiztonság szempontjából nem kell semmifajta veszélytől tartani

– mondta Szijjártó Péter, aki emlékeztetett rá, hogy továbbra is zajlanak a tárgyalások arról, hogy az orosz Gazprom a déli szállítási útvonalra terelje át az Ausztria felől hiányzó mennyiséget.

A miniszter elmondta: rendben zajlik a gáztározók feltöltése. Míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan az éves fogyasztás 15 százalékáig töltötték fel idáig a létesítményeket, Magyarországon ennek szintje 23 százalékos.

Kiemelte: Magyarországon zavartalanok a kőolajszállítások is a Barátság nevű vezetéken keresztül, az ellátás stabil, és biztonságot ad számunkra.

A miniszter végül közölte, hogy eközben gőzerővel zajlik a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése, amelyet a kormány folyamatosan próbál gyorsítani, így a héten újabb, mérföldkőnek számító előrelépés várható az engedélyezési folyamatban.

Elmondta, hogy e hét pénteken Isztambulban találkozik az orosz Roszatom vezérigazgatójával a helyzet áttekintése érdekében. A cél továbbra is az, hogy 2030-ra újabb működő reaktorok lépjenek üzembe Pakson.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Bérelnék
  • Bankszámla