Fokozatosan élénkül a turizmus Magyarországon az elemzők szerint

2022.07.07. 15:46
A turizmus fokozatos élénkülését tükrözik a legfrissebb statisztikai adatok, a belföldi turizmus pedig idén elérheti a járvány előtti szintet – nyilatkozták elemzők az MTI-nek a kereskedelmi szálláshelyek legfrissebb, csütörtökön közzétett adatairól.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 májusához viszonyítva pedig 32 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázisadat következtében – idén májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 májusához képest, azonban 22 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is negyven százalékkal kevesebb volt a 2019. májusinál – jelentette a KSH.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek azt írta, hogy az adatok a fokozatos élénkülést tükrözik, az első öt hónapban 325 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Kitért arra, hogy a 2019. májusihoz képest a vendégéjszakák száma 32 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldi és a külföldi egyaránt elmaradásban van. A havi megtorpanást az okozhatta, hogy a pünkösdi hosszú hétvége idén júniusra esett. Azonban a fokozatos javulást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke trendszerűen egyre kisebb. A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutatnak a szálláshelyadatok.

Az elemző szerint a járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, így kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott, óriási kielégítetlen igény is élénkítheti, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak.

A hosszú hétvégéken kimagasló mértékű a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek. Kérdéses, hogy a korlátozások megszűnése után a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt milyen gyorsan indulhat újra. Az elemző szerint gyorsan, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásukat, nyaralásukat, ezt támasztják alá a repülőjegy-foglalások és a légitársaságok beszámolói. Az üzleti turizmusban szerinte igény van az elmaradt konferenciák, kiállítások, vásárok megtartására. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása a nyári hónapokban szintén élénkítheti a turizmust.

A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust. A belföldi turizmus helyreállását pedig a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti.

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak, májusban a légi utasforgalom több mint 11-szeresére (1,096 millióra) nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 22,4 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti, 2019. májusi szinthez képest.

Németh Dávid, a K&H bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a turizmus bár lassan, de biztosan élénkül, látszik az egyértelmű emelkedés. A járvány előtti, 2019-es adatokhoz képest azonban még elmarad a teljesítménye. A belföldi turizmus a külföldinél gyorsabban nőtt májusban az ilyenkor szokásosnak számító külföldi túlsúly ellenére. Hozzátette, hogy idén nyáron nehezíti a külföldi vendégéjszakák emelkedését az európai légitársaságoknál tapasztalt fennakadás. Ezzel együtt is javulni fog a nyári hónapokban a külföldi turizmus, a belföldi pedig elérheti a járvány előtti szintet. Németh Dávid szerint a külföldieknek kedvez, hogy gyenge a forint, ami olcsóbbá teszi a nyaralást, a magyaroknak ugyanakkor drágul a külföldi nyaralás.