Parragh László szerint mielőbbi kormánydöntés kellene az új katáról

2022.07.09. 16:32
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslata 2023-tól teljesen új szabályrendszerrel váltaná fel a ma élő katát.

Az MKIK sürgeti a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) módosítását. A részletekről Parragh László, az MKIK elnöke adott tájékoztatást. A kata 2013 óta része a magyar adórendszernek, a közteher a főszabály szerint azóta változatlanul havi ötvenezer forint. 

Az elnök szerint minden értelemben meg kell teremteni az értékállóságot, ami minden szereplőnek érdeke. Ez a kamara javaslata szerint azt jelentené, hogy a fizetendő adót a minimálbérhez igazítsák. 

Nőne ugyan a közteher összege, azonban 18 millió forintra emelkedne a most 12 milliós éves összeghatár, és nagyobb lenne az érintett vállalkozókat megillető társadalombiztosítási ellátás is 

– vázolta a terveket Parragh.

„Semmi nem indokolja, hogy bonyolult céges adószabályok mellett működjenek például a fodrászok, az órások vagy a ruhajavítók. Mára viszont egy olyan vállalkozói kör is csatlakozott a katához, amely a munkaviszony elkerülésére, átminősítésére használja a katát. Az adónem eredeti rendeltetése ezekben az esetekben nem teljesül” – mondta az MKIK elnöke a  Magyar Nemzetnek.

Nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt az adóformát, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól.

Parragh László azt is elmondta, hogy a kamara bízik a gyors jogalkotásban, ezért jelezték is a kormánynak, hogy a kérdésről mielőbb döntést kellene hozniuk. Ha így alakulna, a vállalkozóknak fél évük lenne a felkészülésre.