Megugrott a mezőgazdasági tűzesetek száma

2022.07.18. 11:58
A leégett gabonatáblák mérete nagyjából a harmincszorosára nőtt, a leggyakrabban pedig a kombájnok fognak tüzet – ez derül ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) adatelemzéséből.

A katasztrófavédelem közlése szerint idén majdnem kétszer annyi, szabadtéren keletkezett tűz pusztított, mint tavaly, a leégett rész pedig tízszer akkora területet foglal el, mint egy évvel ezelőtt – írja az Agrárinform. A mezőgazdaságot a szabadtéren keletkező tüzek 54 százaléka érintette. 

Idén kevesebb munkagép esett a tűz áldozatául, mint tavaly, ez csak a kombájnokra nem vonatkozik, amelyek közül másfélszer több gyulladt ki. 

A katasztrófavédelem közlése szerint csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tízszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez év júniusában 47 gabonatábla gyulladt ki és 338 hektár égett le. 

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak

– írják a közleményükben, hozzátéve, hogy az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára, valamint részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.