Kiderült, mire költötték a gyermekesek az szja-visszatérítést

2022.08.01. 09:02
Az idei év elején a gyereket nevelők visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét. Egy fiss felmérés szerint a visszatérítésre jogosult családok átlagosan 596 ezer forint extra bevételhez jutottak.

Jelentős plusz pénzzel kezdhették az idei évet a gyerekes családok, ugyanis visszakapták a tavalyi évre jutó személyi jövedelemadó összegét, jogosultanként maximum 809 ezer forintot – derül ki a K&H második negyedéves biztos jövő indexéből.

A családok egyötöde kevesebb mint 250 ezer forintot, 3 százalékuk viszont – a két szülő együtt – több mint 1,5 millió forintot kapott. A visszatérítés összegének 33 százaléka a mindennapi kiadásokra megy el, további 33 százalékuk a megtakarításokat gyarapítja, 14 százalék adósság- vagy hiteltörlesztésre, a fennmaradó 20 százalékot pedig többek szórakozásra és utazásra költik.

Jelentős a szórás a fizetések között

A kutatás szerint azok a háztartások, akik hozzájutottak a visszatérítéshez – a megkérdezettek 92 százaléka –, összesen átlagosan 596 ezer forint forintot kaptak, az összegek között azonban jelentős a szórás, ami érthető, hiszen országos szinten jelentős eltérések vannak a fizetések között.

  • Az érintettek családjainak 20 százaléka 250 ezer forint alatti bevételről számolt be,
  • további 21-21 százalékuk 250–499 ezer, illetve 500–749 ezer forinthoz jutott.
  • Vagyis a kutatásban szereplők esetében 10-ből 4 háztartásnál 250–749 ezer forint érkezett a családi költségvetésbe.

A felmérés részletes eredményeiből kiderült az is, hogy 3 százalékos volt azoknak az aránya, akiknél a háztartás bevételei több mint 1,5 millió forinttal nőttek a mindkét szülőnek járó visszatérítés eredményeként.

Mire fordították a visszatérítést?

A kutatás szerint a családba érkező összeg 33 százalékát a mindennapos kiadások finanszírozására költötték a válaszadók. Ez a magas arány érhető annak fényében, hogy az idén növekedésnek indultak az árak,

az év első hat hónapjában ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint az éves infláció mértéke 11,7 százalékos volt, ezen belül például az élelmiszerek ára több mint 22 százalékkal nőtt.

A visszatérítés összegének további 33 százalékát megtakarításra fordították a megkérdezettek, 14 százalékot adósság- és hiteltörlesztésre, a kérdéses összeg fennmaradó 20 százalékát pedig utazásra, szórakozásra és különböző, nem a mindennapi vásárlások körébe tartozó termékek beszerzésére költötték.

Az online kérdőív kutatás 500 interjú alapján készült, a minta reprezentálja a magyarországi 30–59 éves lakosság összetételét nem, korcsoport, régió és településtípus szerint.