Az európai gázkínálat csökkent, az árak emelkedtek

2022.08.02. 12:44
Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése. Jelentősen csökkent az orosz forrás, valamint üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export-kapacitása is, emiatt pedig az európai következő havi termékárak megawattóránként közel 50 euróval nőttek.

A napi átlagos árszintek 12-13 euróval emelkedtek megawattóránként, a legmagasabb érték a Közép-Európai Gáz Tőzsdén (CEEGEX) 140,77 euró/MWh volt, a záró árak 138,66–143,17 euró/MWh között alakultak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi gázpiaci riportjából.

A havi importforrások volumene az előző évinél 7 százalékkal alacsonyabban alakult az európai piacokon. Az orosz források 61 százalékos csökkenését az LNG és norvég források sem tudták ellensúlyozni. A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába is.

Az Északi Áramlat vezetéken a májusi átlaghoz képest 60 százalékkal csökkent a szállítás.

  A Török Áramlaton egyhetes tervezett karbantartás miatt esett vissza a szállított volumen, havi 27 százalékkal.

A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenés lehetőségét. A jövő évi földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júniusban a szén euróban mért ára 4 százalékkal, a szén-dioxid-kvóta ára közel 7 százalékkal növekedett, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

Csökkent a hazai felhasználás

A magas árkörnyezetben a hazai felhasználás (3,9 terawattóra) júniusban az előző évihez képest 11 százalékkal csökkent. Májushoz viszonyítva 8 százalékkal kevesebb importforrás érkezett hazánkba, de az export is a felére csökkent, így a nettó kereskedelmi források volumene csak 3 százalékkal lett alacsonyabb. Az importnál jelentősebb mértékben visszaeső fogyasztás lehetővé tette a betárolt mennyiség (6,4 terawattóra) növelését, júniusban 9 százalékkal több gáz került a tárolókba, mint a megelőző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 terawattórányi készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1 százalékon állt.