Mélypontra zuhantak az olajárak

DSC0504
2022.08.04. 19:53
Féléves mélypontra estek az olajárak csütörtök délután a növekvő recessziós félelmek miatt.

Az északi-tengeri Brent olajfajtát csütörtök kora délután hordónként 95,8 dolláron jegyezték, amely 1,2 százalékos napon belüli esés. Az amerikai könnyű olaj, a WTI jegyzése pedig csaknem 0,7 százalékkal 90 dollár alá süllyedt.

Legutóbb Oroszország Ukrajna elleni inváziója előtt állt ilyen alacsony szinten a nyersolaj jegyzése az árupiacokon.

Elemzők a növekvő recessziós félelmekkel magyarázták az árak mérséklődését.

Visszaesik a kereslet

Az Egyesült Államokban már érzékelhető a kereslet visszaesése. Az energiaügyi hivatal adatai szerint az üzemanyag-eladások a múlt héten napi 8,5 millió hordóra estek, ami az előző év azonos időszakához képest 13 százalékos csökkenés. A szigorú karanténszabályok miatt a világ legnagyobb kőolaj-importáló országában, Kínában is visszaeshet a kereslet.

Az OPEC+ szerdai ülésén arról döntött, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és Oroszországot is magában foglaló csoport napi 100 ezer hordóval növeli kitermelését. Szakértők szimbolikusnak nevezték a döntést, mivel ez a mennyiség a globális napi kereslet alig 0,1 százalékát teszi ki. Ráadásul ez volt az OPEC történetében a legkisebb mértékű kvótaemelés. Az OPEC+-államok még így is mintegy 1,7 millió hordóval az előirányzott szint alatt tartják kibocsátásukat, ami elemzők szerint 90 dolláros szintnél adhat támaszt az áraknak.

Az MTI szerint két OPEC „nagyágyú”, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kész a kitermelés „jelentős növelésére”, amennyiben a világ súlyos ellátási válsággal szembesül a télen.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)