Újabb EU-n kívüli országokból jöhetnek vendégmunkások Magyarországra

2022.08.09. 18:03
Már 17 Európai Unión kívüli országból vár vendégmunkásokat a magyar kormány. A munkáltatók úgy látják, ezzel a döntéssel átmenetileg enyhülhet a munkaerőhiány, mivel néhány tízezer újabb külföldi dolgozó érkezik majd hazánkba.

A KSH idei első negyedéves adatai szerint közel 87 ezer állás volt betöltetlen Magyarországon, ami 39 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban. A második negyedévben sem volt tapasztalható pozitív változás, vagyis továbbra is komoly problémákat okoz itthon a munkaerőhiány.

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a szomszédos Szerbia és Ukrajna után további Unión kívüli ország munkavállalói jöhetnek hazánkba dolgozni, így többek között mongolok, Fülöp-szigetekiek, brazilok, kolumbiaiak és oroszok is. Valamennyiük esetében biztosítja a magyar állam a gyorsított eljárást – számolt be róla az RTL Híradó.

A könnyítést az idegenrendészeti és a munkaügyi hivatal eljárásainak összevonása jelenti, így 

a külföldi dolgozóknak csak 8-10 hetes átfutási idővel kell számolniuk, szemben a normál ügymenettel, amely akár fél évig is eltartott.

A riportban megszólaló munkaadók szerint az adminisztratív könnyítés legfeljebb néhány tízezer külföldi munkavállalót csábíthat Magyarországra, szerintük a hazai munkaerőhiány problémáira mindez nem jelent megoldást.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a könnyítéssel kapcsolatban annyit közölt, hogy az ország egyes területein elegendő hazai munkaerő hiányában nem biztosítható a folyamatos, több műszakos termelés.  • Hírek
  • Megtakarítás