Lassan véget érhet az árkorlátozás Szerbiában

2022.08.09. 17:57
Szerbiában tavaly ősszel döntött úgy a kormány, hogy rendeletileg korlátozza az árakat, ám lassan elérkezik az idő, amikor kénytelenek megszüntetni a hatósági árakat.

Tavaly novemberben döntött úgy a szerb kormány, hogy hatóságilag korlátozza az alapvető élelmiszerek árát, egyes szakértők szerint azonban messze nem egyértelmű az ilyesfajta rendelkezések eredményessége. Az embereknek pedig fel kell készülniük azokra az időkre, amikor már nem lehet fenntartani a korlátozott árakat, bár Szerbiában az üzemanyag literje most is 600-700 forint körül mozog – írta meg a Szabad Magyar Szó

A korlátozások megszűnésével lehetetlenné válik az áremelések kordában tartása és ellenőrzése is. Jelenleg több szektorban is érvényben vannak a korlátozások: az élelmiszertől az energián át a tüzelőig. Az utóbbi időben egyébként már tapasztalható volt egy enyhébb fokú áremelkedés az országban. 

Egy liter tej legfeljebb 114, egy kilogramm cukor pedig legfeljebb 97 dinárba kerülhet jelenleg (382 és 325 forint). A T-400-as liszt nem kerülhet többe 84,7 dinárnál kilogrammonként, míg a T-500-as legfeljebb 78,65 dinár lehet. Május óta a gáz áremelését is az ellenőrzése alatt tartja az állam. A tavalyi árakhoz képest legfeljebb tizenkét százalékkal kérhetnek többet a szolgáltatók.