- Gazdaság
- gazdaság
- nébih
- nébih-vizsgálat
- élelmiszerlánc-biztonsági hivatal
- ellenőrök
- ellenőrzés
- zöldség-gyümölcs
- vendéglátóhelyek
- vendéglátóhely
- büfé
- lángossütő
- tejföl
- sajt
Nem olcsó a lángos, ráadásul hiába kérünk, egyáltalán nem biztos, hogy tejfölt és sajtot kapunk rá
A Nébih pénteken közölte, hogy lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amelyben 2338 ellenőrzést tartottak. Ebből 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.
A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek. Az ellenőrzött élelmiszereknél a hibák közül a legjellemzőbb a lejárt szavatosság volt.
Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, összesen 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.
A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott bírságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.
A vendéglátó tevékenységben jellemző volt, hogy főleg a büfékben, a lángossütőknél és a fagylaltozókban a fogyasztókat elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni.
Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati és a növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.
A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök, valamint gyakran a termék származási helyének tisztázatlansága miatt kellett intézkedni.
Az alkohollal nem volt baj, a bort az ellenőrzéskor az ellenőrzött helyek egyikén sem vizezték, de az ellenőrök egy-egy alkalommal jelöletlen bor és pálinka tételt is találtak.
A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátóegységben találtak higiéniai hiányosságokat.
A nyári országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési időszak augusztus 20-áig tart – tette hozzá a Nébih.
(Borítókép: Marjai János / MTI)