Egy új észak–déli gázvezeték lehetne a megoldás Európa számára

2022.08.19. 06:00
Politikai szintű egyeztetések tárgya egy észak–dél irányú gázvezetékrendszer kiépítése az EU-tagországok között, amelynek déli kiindulópontja Portugáliában lehetne.

Az ötletet a német kormány forszírozza, a projektet részben uniós büdzséből finanszíroznák, és spanyol becslések szerint 8-9 hónap alatt működőképessé tehető lenne. 

Olaf Scholz német kancellár kiterjedt egyeztetést folytat portugál és spanyol kollégáival egy olyan összefüggő észak–déli gázvezeték kiépítéséről, amely 

Portugáliában vagy Spanyolországban léptetne be Európába zömében észak-afrikai gázt, és Spanyolországon és Franciaországon keresztül juttatná azt el az uniós piac belsejébe.

A már meglévő rendszereket kellene  összekapcsolni

A projekt bevallottan az orosz gázellátás mind teljesebb befagyása nyomán vált mindenekelőtt a német gazdaság számára életbe vágóan fontossá. Szakértők emlékeztetnek, hogy nem egy vadonatúj, európai kontinenst átszelő teljes csővezeték megépítéséről volna szó, hanem a már meglévő nemzeti rendszerek összekapcsolásáról – írja az Infostart.

A Financial Times idézte az energiaellátásban illetékes spanyol minisztert, Teresa Riberát, aki szerint az észak–déli gázfolyosó 8-9 hónap alatt működőképessé tehető lenne. Jelenleg csak két kisebb gázvezeték üzemel Spanyolország és Franciaország között, amelynek éves kapacitása 8 milliárd köbméter. Ez a keresztmetszet azonban könnyen megduplázható lenne.

Scholz már bevonta az egyeztetésekbe Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt is, miközben Madridban nem is rejtik véka alá, hogy egy ilyen európai jelentőségű projekt esetében 

meg kell találni a módját az EU-szintű finanszírozásnak.

A német kancellár felvetését az észak–déli gázfolyosó megteremtésére mindkét ibériai országban pozitívan fogadták.

António Costa portugál miniszterelnök például Scholz múlt heti sajtóértekezlete után Twitter-üzenetben szögezte le, hogy Németország „száz százalékban számíthat Portugália elkötelezettségére” egy gázvezeték megépítése mellett.