Ezeket a beruházásokat halasztja el a kormány

DSZZS20210118208
2022.09.20. 15:01
A Demokratikus Koalíció képviselője, Vadai Ágnes arra vonatkozó kérdést tett fel, hogy a kormány a közeljövőben mely beruházásokat függesztheti fel. Csepreghy Nándor, Lázár János építési és beruházási miniszter helyettese válaszolt a kérdésre, és közzétette a listát, melyen 284 olyan beruházás szerepel, amelyeket biztosan elhalasztanak, így körülbelül 2100 milliárd forinttal maradhat több pénz az államkasszában.

A kormány által felfüggesztett beruházások jelentős része közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos. Számos összekötő- és elkerülőút, közútfelújítás és -fejlesztés került elhalasztásra, továbbá sok közegészségügyi és sportlétesítmény-beruházás, valamint több iskolaépítés is csak később folytatódhat.

A felfüggesztett beruházások listáján szereplő 284 tétel túlnyomó többsége valamilyen útépítés, de a megszüntetett beruházások között szerepel például az egri kormányhivatal egészének fejlesztése, több szabadidős tevékenységet és egészségmegóvást lehetővé tevő fejlesztés, sportparkprogram, a csömöri és a dunaharaszti 16, illetve 24 osztályos iskola építése, továbbá a monori szakrendelővel kapcsolatos beruházás. Felfüggesztették a Testnevelési Egyetem campusfejlesztését, a kőbányai multifunkcionális csarnokkal kapcsolatos beruházást, valamint a göcseji falumúzeum korszerűsítésének kivitelezését is.

Csepreghy Nándor, Lázár János építési és beruházási miniszter helyettese előző héten osztotta meg a nyilvánossággal az elhalasztott beruházásokkal kapcsolatos részleteket.

Tízezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, a magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat, mintegy 270 ilyen döntés született 2100 milliárd értékben.

Lázár János feladata, hogy építési és beruházási miniszterként döntsön arról a kérdésről, hogy mely állami beruházásokat elhalasztva tud a kormány spórolni. A felfüggesztésre kerülő 284 beruházásról szóló listát már a kormány is jóváhagyta, a teljes lista ide kattintva olvasható.

(Borítókép: Lázár János 2021. január 18-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)