Rekordgyorsasággal drágultak az élelmiszerek Magyarországon
Az egyes termékek között kiugróan, 67 százalékkal drágult a kenyér, míg az európai átlag a 20 százalékot sem éri el – ez derült ki az Eurostat kedden publikált adataiból. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy csaknem háromszorosára emelkedett a liszt ára.
„Nagymértékben nőttek az energiaárak, a logisztikai költségek és a bérek is Magyarországon. A folyamat viszont nem ért még véget, hiszen októberben újabb áremelést terveznek a malomipari vállalatok” – tette hozzá a pékszövetségi elnök.
Szintén Magyarországon drágult a legnagyobb mértékben a tej, a sajt és a tojás ára, csaknem 50 százalékkal. Az európai uniós átlag itt 20 százalék alatt maradt.
Ekkora élelmiszer-drágulás nem indokolt
A GKI szerint a forint gyengülése sem indokol ilyen mértékű élelmiszer-drágulást. Molnár László, a GKI gazdaságkutató vezérigazgatója megítélése szerint a magyar és az európai áremelkedés között tíz százalékpontos különbség adódik:
Magyarul ennyivel jobban nőttek az árak hazánkban, ha euróban számolnánk, mint az eurózóna országaiban.
Hornyák József, a Portfolio makroelemzője szerint több kormányzati intézkedés is növelte a drágulást. „Ezek közé tartozik a kiskereskedelmi szektort sújtó különadó, amelynek az a következménye, hogy a vállalatok igyekeznek a többletterheiket átterhelni a lakosságra. A másik tényező pedig az árstop, amelynek a hatása miatt a nem árstopos termékek árát még tovább emelik” – nyilatkozta az RTL Híradónak a szakértő.
(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)