Több pénzt kérnek a nyugdíjasok

B RKL20220727008
2022.09.23. 21:08
Az idei emelést öt százalékra tervezte a kormány.

A 2022-es nyugdíjemelést eredetileg 5 százalékra tervezték, azonban az inflációkövető struktúra miatt is már két pótlólagos növelésre volt szükség. Novemberben viszont a folyamatosan gyorsuló pénzromlás miatt 10 százalékos nyugdíjkorrekció lenne indokolt a kormány részéről – derül ki a Nyugdíjas Parlament állásfoglalásából.

Magyarországon a nyugdíjak vásárlóerejét úgy próbálja biztosítani a kormány, hogy az év elején az inflációs várakozásoknak megfelelően emelik az időseknek járó juttatásokat – írja a napi.hu. 

2021 végén a bekövetkezett pénzromlás átírta a forgatókönyvet, azaz 2022 3,5 százalék helyett 5 százalékos nyugdíjemeléssel indult. Azóta két pótlólagos emelést is végrehajtottak, de év végén újabb emelésre készülhet a kormány.

Tíz, vagy csak az ötöde?

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank szerint az idei infláció akár a 20 százalékot is elérheti. Ez az elnök szerint akár 10 százalékos nyugdíjemelést igényel.

Karácsony Mihály szerint az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt, ami 10,7 százalék, és a szeptember utáni várható pénzromlást is számításba kell venni, ami elérheti a havi 2 százalékot.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint viszont a törvény szerint a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a január és augusztus közötti éves inflációból számítandó. 

A Központi Statisztikai Hivatal szeptember 8-án közzétett gyorstájékoztatója szerint az év első nyolc hónapjában az előző év adataihoz képest a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Ennek tükrében akár egy 1,8 százalékos nyugdíjnövelés lenne indokolt.

Novemberben nemcsak az infláció kipótlására számíthatnak az idősek, hanem nyugdíjprémium is érkezhet. Jogszabály szerint ezt akkor kell fizetni, ha az éves GDP-növekedés 3,5 százalék felett lesz. 

(Borítókép:  Róka László / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla