Szijjártó Péter szerint kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság

D MTZ20220729017
2022.09.27. 12:22
A kormány feladata, hogy Magyarország kimaradjon az Európára leselkedő recesszióból, és továbbra is gazdasági növekedési pályán maradjon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Várkert Bazárban, a Huawei European Innovation Day nevű rendezvényen.

Szijjártó Péter a rendezvényen azt mondta, Európa gazdasági recesszió felé rohan, és a kontinensen súlyos biztonsági válság van. A koronavírus-járványról és a háborúról szólva megjegyezte: nehéz példát találni a világtörténelemben az utóbbi néhány évre, amikor kétszer „állt a feje tetejére” a világgazdaság.

Csak úgy lehet a magyar gazdaságot ebben az európai recessziós környezetben növekedési pályán tartani, hogyha folyamatosan képesek vagyunk munkahelyteremtő beruházásokat vonzani Magyarországra, és képesek vagyunk folyamatosan emelni a magyar gazdaság technológiai színvonalát

– jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter már korábban is elmondta, hogy a kínai vállalatok kiváló partnernek bizonyulnak, és a beruházásaik révén ebben a nehéz gazdasági helyzetben is támogatják a kormány törekvéseit. A tárcavezető kiemelte, mostanra a világon végrehajtott beruházások 70 százaléka mögött keleti vállalatok és keleti tőke, míg a 30 százalékuk mögött nyugati befektetések állnak.

Bárhonnan jöhet a beruházás, csak egy feltételt kell betartani

Magyarországon gyárthat akkumulátort a kínai CATL, ami minden idők legnagyobb hazai beruházása, és Európában is a legjelentősebbek közé tartozik. Ugyanakkor előnyöket jelent a Huawei kutatási központja, amely Budapesten üzemel, valamint a logisztikai központjuk is Biatorbágyon.

Szijjártó Péter szerint a keleti nyitás politikájának eredménye, hogy ahogy 2020-ban, úgy idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás Magyarországra. Leszögezte, Magyarország a jövőben sem fogja diszkriminálni a beruházásokat végrehajtó vállalatokat az alapján, hogy milyen országból jön.

Egy dolog számít: a beruházó vállalatoknak tiszteletben kell tartani a törvényeket és a jogszabályokat – fogalmazott a tárcavezető. Ez az elv érvényesül akkor is, amikor „komoly nemzetközi nyomás” helyeződik a magyar kormányra, hogy ne engedje be a Huaweit. „Számunkra azonban büszkeség a Huawei beruházása” – emelte ki az MTI szerint.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kínai telekommunikációs cég 15 éve van jelen Magyarországon, és az első olyan kínai vállalat, amellyel stratégiai megállapodást kötött a kormány. Tavaly mintegy 1000 milliárd forintot költött a kormány kutatás-fejlesztésre, több mint 3600 kutatóhely van Magyarországon, és több mint 90 ezren foglalkoznak kutatás-fejlesztéssel itt.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)