Egy olasz tehenészetben trágyából gyártják az üzemanyagot

2022.10.05. 18:39
Egy olaszországi településen trágyából gyártják az üzemanyagot: már nemcsak tejet és húst adnak a teheneknek, hanem biogázt is. A tejüzem benzinkútként is üzemel.

600 tehenet tartanak összesen egy Piacenza melletti telepen, ez pedig rengeteg ürüléket jelent, amelyet korábban a trágyázáshoz használtak fel, de a modern technológia segítségével ma már üzemanyag gyártására is fel tudják használni. A telep tulajdonosai néhány éve döntöttek úgy, hogy önfenntartóvá teszik a működésüket, mert megelégelték a magas energiaárakat. A kísérlet végül annyira sikeres lett, hogy még eladásra is jutott a biogázból: ekkor döntöttek úgy, hogy megnyitják a saját töltőállomásukat. 

Az elmúlt években nagy fába vágtuk a fejszénket és elkezdtünk megújuló energiát előállítani a trágyából, így semmi sem megy kárba. Miközben tejet és sajtot állítunk elő, melléktermékként üzemanyagot is kapunk

– mesélte az Euronews-nak a projekt egyik megálmodója, Nicoletta Cella. Emellett a környezetet sem szennyezi az, ahogy célba juttatják az energiahordozót. A trágyahegyet mindössze néhány lépés választja el a töltőállomástól. A gáz pedig egy keskeny, sárga csövön fut a kútoszlopig. A helyiek közül egyre többen választják azt, hogy a marhatelepen tankolnak, hiszen mivel az előállítás a piaci ár alatt van, ezért a gáz ára is. 

A töltőállomás megnyitását mindössze néhány nappal az ukrajnai háború kitörése előttre időzítették – véletlenül. Mivel a háború következtében Olaszországban is jelentősen megemelkedtek az energiaárak, ezért valószínűleg egyre többen hoznak létre hasonló trágyaerőművet a jövőben.   • Tippek
  • Bankszámla