Kisajátítaná Putyin a Szahalin–1 projektet

2022.10.08. 08:57
Oroszország rendeletben módosította a Szahalin–1 tulajdonjogát, a külföldi részvényeseknek egy hónapjuk van részesedést kérni az új társaságban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében új üzemeltetőt kap az Oroszország távol-keleti részén elhelyezkedő Exxon Mobil Corp. Szahalin–1 olaj- és gázprojektje. Putyin ezen lépése azon a stratégián alapszik, amellyel más energetikai projektek felett is átvette már a hatalmat az országban.

A rendelet szerint az orosz kormány felhatalmazást kap annak az eldöntésére, hogy a külföldi részvényesek megtarthatják-e a részesedésüket a projektben. Az Exxon-nak harminc százalékos részesedése van a Szahalin–1-ben, partnerei az orosz Rosneft, az indiai ONGC Videsh és a japán SODECO – írja a Reuters.

A Szahalin–1 projekt olajkitermelése napi 220 ezer hordóról napi 10 ezer hordóra esett vissza júliusban, mielőtt Oroszország megtámadta volna Ukrajnát. Az Exxon az Oroszország elleni nemzetközi szankciók bevezetése óta, márciustól próbál felhagyni az oroszországi üzleteivel és átruházni azt egy másik partnerre.

A cég áprilisban 4,6 milliárd dolláros veszteségről számolt be az oroszországi tevékenységei miatt, valamint közölte, hogy partnereivel együttműködve átadja a Szahalin–1-et. Emellett csökkentette az energiatermelést, és kiköltöztette a dolgozókat az országból. 

A cégtől még nem érkezett komment a pénteki rendeletre. A japán SODECO sem nyilatkozott, azonban a cég ötven százalékos részesedését birtokló ipari minisztérium egyik tisztviselője szerint információt gyűjtenek a helyzetről és egyeztetnek a partnerekkel. 

A pénteki rendelet szerint az orosz kormány egy, a Rosznyefty leányvállalata, a Szahalinmorneftegaz-shelf által irányított orosz vállalatot alapít, amely megkapja a Szahalin–1 befektetői jogait. Az új társaság létrehozása után a külföldi partnereknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy az orosz kormánytól részesedést kérjenek az új társaságban – írja a rendelet.